x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Oraşul Detroit este gata să vândă din operele de artă ale muzeului municipal ca să scape de faliment

Oraşul Detroit este gata să vândă din operele de artă ale muzeului municipal ca să scape de faliment

de Agerpres    |    08 Ian 2014   •   17:35
Oraşul Detroit este gata să vândă din operele de artă ale muzeului municipal ca să scape de faliment

Ruinat, oraşul Detroit ar putea scoate la vânzare opere ale Detroit Institute of Arts (DIA). Creat în 1885 şi transformat în instituţie publică în 1919, DIA găzduieşte 66.000 de piese şi obiecte de mare valoare, scrie lefigaro.fr.

Casa de licitaţii Christie's estimează la aproape 900 milioane de dolari valoarea operelor la care oraşul este gata să renunţe. Mai exact, 866,9 milioane de dolari ar fi contribuţia muzeului la încercarea de a acoperi imensa datorie a fostei capitale mondiale a automobilului: 18,5 miliarde de dolari.

Ideea a apărut vara trecută. După luni întregi de tergiversări şi de verificări juridice asupra legalităţii operaţiunii, Kevyn Orr, director din primărie care se ocupă de acest dosar, i-a solicitat casei Christie's să evalueze suma pe care municipalitatea ar putea-o câştiga din licitaţia ce s-ar putea organiza în curând. Totuşi, pentru a evita o vânzare care nu este pe placul nimănui, se au în vedere şi alte soluţii: operele ar putea servi ca garanţie pentru un împrumut, ar putea fi împrumutate altor muzee sau prezentate într-o expoziţie itinerantă.

Chiar dacă suma de 866,9 milioane de dolari pare mare, ea reprezintă doar o parte infimă din colecţiile muzeului din Detroit. Christie's a eliminat din inventar operele depozitate, cele în proprietatea totală sau parţială a colecţionarilor privaţi sau a fundaţiilor. Ea a evaluat doar 2.781, adică 5% din operele expuse.

Piesele, aparţinând unor epoci foarte diferite, au valori inegale. Numai 11 opere, achiziţionate între cele două războaie, în epoca de glorie a capitalei automobilului, reprezintă 75% din totalul sumei evaluate. Printre acestea se află celebrul "Dans la nuntă" al lui Pieter Bruegel, estimat între 100 şi 200 milioane de dolari, un autoportret al lui Van Gogh din 1887, care ar putea atinge la licitaţie 150 milioane de dolari, "The Visitation" de Rembrandt (90 milioane), "Fereastra" lui Matisse (80 milioane). Un desen de pregătire a picturii plafonului Capelei Sixtine ar putea fi adjudecat cu 20 milioane de dolari, potrivit Christie's.

Nu se ştie deocamdată dacă arta ar putea salva oraşul. Obişnuiţii muzeului din Detroit încearcă să evite dispersarea operelor importante, unul din ei arătându-se gata să trimită un cec de 5 milioane de dolari, încheie lefigaro.fr.

×
Subiecte în articol: detroit faliment Detroit