x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Raport Human Rights Watch: FBI a încurajat americani musulmani să comită atentate

Raport Human Rights Watch: FBI a încurajat americani musulmani să comită atentate

de Agerpres    |    21 Iul 2014   •   18:11
Raport Human Rights Watch: FBI a încurajat americani musulmani să comită atentate

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a 'încurajat, împins şi uneori chiar plătit' musulmani americani pentru a-i incita să comită atentate, în cadrul unor operaţiuni sub acoperire şi de filare desfăşurate după atacurile teroriste de la 11 septembrie, a concluzionat un raport publicat luni de Human Rights Watch, preluat de agenţia France Presse.

În mare parte din peste 500 de cazuri de terorism examinate de tribunale americane după 11 septembrie 2001, 'Ministerul american al Justiţiei şi FBI au vizat musulmani americani în operaţiuni sub acoperire de contraterorism abuzive, bazate pe apartenenţa religioasă şi etnică', denunţă raportul realizat de organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch.

Organizaţia, ajutată de Institutul pentru Drepturile Omului al Şcolii de Drept a Universităţii din Columbia, a studiat în detaliu 27 de cazuri, anchete de proces, trecând prin proceduri de inculpare şi condiţii de detenţie, şi a intervievat 215 persoane, fie că a fost vorba chiar de înşişi suspecţi sau condamnaţi sau de apropiaţii acestora, avocaţi, judecători sau procurori.

'În anumite cazuri, FBI ar fi putut crea terorişti din persoane care respectau legea, sugerându-le să comită un act terorist', conform documentului, care apreciază că circa jumătate dintre condamnări au rezultat ca urmare a unor operaţiuni-capcană. În 30% din cazuri, agentul infiltrat a jucat un rol activ în tentativa de atentat.

'Le-am spus americanilor că guvernul lor le asigură securitatea împiedicând şi pedepsind terorismul în interiorul Statelor Unite ale Americii', a declarat Andrea Prasow, unul dintre autorii raportului. 'Dar priviţi mai îndeaproape şi veţi realiza că multe dintre aceste persoane nu ar fi comis nicio crimă dacă forţele de ordine nu le-ar fi încurajat, împins şi uneori chiar plătit pentru a comite acte teroriste', a remarcat ea.

×
Subiecte în articol: fbi atentate teroriste