x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Referendum în Crimeea. Primele rezultate oficiale: 95% din alegători au ales reunificarea cu Rusia

Referendum în Crimeea. Primele rezultate oficiale: 95% din alegători au ales reunificarea cu Rusia

de Agerpres    |    16 Mar 2014   •   08:58
Referendum în Crimeea. Primele rezultate oficiale: 95% din alegători au ales reunificarea cu Rusia
Sursa foto: YURI KOCHETKOV/EPA
UPDATE 22.47 - Peste 95% din alegători au aprobat realipirea peninsulei separatiste Crimeea la Rusia , potrivit primelor rezultate preliminare oficiale ale referendumului organizat duminică, informează AFP.
'95,5% au votat pentru realipirea Crimeii la Rusia', a declarat preşedintele comisiei electorale locale Mihailo Malîşev.

UPDATE 21,17
Parlamentul Crimeii va cere oficial luni intrarea republicii în componenţa Federaţiei Ruse
Sovietul suprem al Crimeii /parlamentul local n.r/ va formula în şedinţa sa de luni, 17 martie, cererea oficială de intrare a republicii în componenţa Federaţiei Ruse, informează agenţia Itar-Tass, recepţionată de AGERPRES, citându-l pe viceprim-ministrul guvenului de la Simferopol Rustam Temirgaliev.
'Mâine la 10.00 /ora locală/ începe şedinţa Sovietului suprem al Crimeii, în timpul căreia vor fi trase concluziile referendumului şi formulată cererea oficială de intrare a Crimeii în componenţa Rusiei', a declarat Temirgaliev.

UPDATE 20,09
- Conform postului de televiziune Russia Today, un sondaj de opinie realizat la ieşirea de la urne indică faptul că 93% dintre participanţii la referendumul desfăşurat în Crimeea au votat pentru reunificarea peninsulei cu Rusia şi doar 7% au votat în favoarea statutului de autonomie al Crimeii în cadrul Ucrainei.
După încheierea votului, comisia electorală a raportat că rata de participare a fost mai mare de 80% din cele 1,5 milioane de persoane cu drept de vot. În Sevastopol, unde se află baza flotei ruse din Marea Neagră, şi cu un statut special, participarea a fost de 85 %.

UPDATE 14:12 Aproape jumătate dintre locuitorii Crimeii chemaţi să participe duminică la referendum şi-au exprimat deja opţiunea la urne, a spus şeful guvernului local, Serghei Axionov, potrivit EFE.

La ora 12:30 locală (10:30 GMT), între 45% şi 50% dintre locuitorii peninsulei ucrainene se prezentaseră deja la birourile de vot, în pofida ploii torenţiale din primele ore ale dimineţii, pentru a alege între integrarea în Federaţia Rusă şi o mai mare autonomie în cadrul Ucrainei.

Autorităţile locale speră ca peste 70% din populaţie să participe la această consultare, care a fost denunţată de Kiev şi Occident şi despre care ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apreciat sâmbătă că respectă dreptul internaţional.

---------------

Un milion şi jumătate de electori din provincia ucraineană Crimeea sunt chemaţi duminică la urne să voteze alipirea la Rusia, într-un scrutin denunţat de întreaga lume, dar susţinut de Moscova, relatează AFP. Secţiile de votare sunt deja deschise.

În această peninsulă locuită în majoritate de ruşi, ataşată în 1954 la decizia lui Nikita Hruşciov (de origine ucrainean) la o Ucraină care a părut întotdeauna îndepărtată pentru numeroşi localnici, o largă majoritate ar urma să se pronunţe în favoarea unei uniuni formale cu Federaţia Rusă, mai ales că minorităţile ucraineană şi tătară, care constituie împreună 37% din populaţie, au făcut apel la boicot.

Întrebarea care va fi adresată le va permite electorilor să aleagă între 'reunificarea cu Rusia ca membru al Federaţiei Ruse' sau revenirea la un statut, datând din 1992 şi niciodată aplicat, de autonomie extinsă faţă de Kiev.

Menţinerea situaţiei actuale în interiorul Ucrainei nu figurează ca opţiune pe buletinele de vot, lucru care l-a determinat pe ministrul francez de externe Laurent Fabius că ironizeze alegerea pe care o au de făcut electorii, care ar fi 'între DA şi DA'.

Guvernul a denunţat puternic scrutinul de duminică, pe care îl califică ilegal şi anticonstituţional, dar nu este în măsură să i se opună.

Autorităţile secesioniste au ajuns la putere la Simferopol după destituirea la Kiev, la 22 februarie, a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici şi cu ajutorul intervenţiei unor civili proruşi înarmaţi şi a mii de militari ruşi.

Citeşte: Ruşii le-au comunicat americanilor că referendumul din Crimeea este legal

Numeroşi oficiali internaţionali, printre care şi secretarul de stat american John Kerry, au calificat referendumul ca fiind 'ilegitim', pe un teritoriu ocupat de o armată străină. Ei au atras atenţia că rezultatul scrutinului nu va fi recunoscut internaţional şi a asigurat Moscova că ar urma să fie supusă unor sancţiuni, în special din partea SUA şi a Uniunii Europene.

Preşedintele comisiei electorale din Crimeea a indicat că va fi în măsură să ofere o estimare a rezultatului în cursul serii de duminică, după închiderea birourilor de vot la ora locală 20.00 (18.00 GMT), iar rezultatul final ar urma să fie anunţat luni dimineaţă.

Autorităţile de la Simferopol au indicat că, după publicarea oficială a rezultatelor, intenţionează să adreseze Moscovei în cursul săptămânii viitoare o solicitare oficială de alipire la Rusia.

×
Subiecte în articol: referendum crimeea