x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria: Statul Islamic contraatacă şi recucereşte aproape jumătate din oraşul Abu Kamal (OSDO)

Siria: Statul Islamic contraatacă şi recucereşte aproape jumătate din oraşul Abu Kamal (OSDO)

10 Noi 2017   •   14:07
Siria: Statul Islamic contraatacă şi recucereşte aproape jumătate din oraşul Abu Kamal (OSDO)

Gruparea jihadistă Statul Islamic a întreprins o contraofensivă şi a recucerit aproape jumătate din Abu Kamal, la o zi după ce fusese învinsă în acest oraş sirian, ultimul centru urban pe care îl controla în această ţară, a anunţat vineri Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP.


"Statul Islamic a contraatacat de joi seara şi a recucerit mai mult de 40% din oraşul Abu Kamal" în estul sirian, a indicat agenţiei franceze de presă Rami Abdel Rahman, directorul OSDO.

După o operaţiune fulger, armata siriană şi aliaţii săi puseseră joi pe fugă gruparea ultraradicală în acest oraş.

"Dar jihadiştii au intrat din nou şi au cucerit numeroase cartiere în nord, nord-est şi nord-vestul" oraşului, situat în apropiere de frontiera irakiană, a precizat Rahman.

"Statul Islamic încearcă să-şi apere ultimul bastion" urban în Siria, a indicat el, asigurând că "lupte violente" sunt în curs de desfăşurare.

Potrivit OSDO, ofensiva pentru preluarea controlului asupra Abu Kamal a fost dusă, în special, de miliţii irakiene, combatanţi ai Hezbollahului libanez şi ai Gardienilor Revoluţiei din Iran.

Abu Kamal se află în provincia Deir Ezzor, în estul Siriei.

Statul Islamic nu controlează decât 30% din această provincie, pe care a controlat-o în totalitate în decurs de mai multe luni.

Gruparea este vizată aici de două ofensive distincte, una dusă de armata lui Bashar al-Assad, cealaltă desfăşurată de Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de forţe kurde şi care sunt sprijinite de SUA.

Trupele guvernamentale, situate pe partea vestică a Eufratului, care taie în diagonală provincia Deir Ezzor, controlează 38% din teritoriul acestei regiuni bogate în petrol, în timp ce FDS, ale căror poziţii se află pe partea de est, controlează 32%. AGERPRES

×