x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ce trebuie să știi de cea mai puternică explozie solară din ultimii ani

Ce trebuie să știi de cea mai puternică explozie solară din ultimii ani

de Redacția Jurnalul    |    17 Mai 2024   •   19:15
Ce trebuie să știi de cea mai puternică explozie solară din ultimii ani
Sursa foto: Hepta

În această spătămână are loc cea mai puternică explozie solară din ultimii 7 ani, după ce anterior a avut loc o furtună geomagnetică extremă care a dus la formarea aurorei deasupra României.

Erupțiile solare sunt foarte puternice și fac parte din ciclul solar ce a atins punctul maxim în această perioadă. Ciclul solar actual a început în 2019, potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration's (NOAA). 

Cea mai recentă explozie solară, din această săptămână, este de categoria X8.7, mult mai puternică decât cea de X2.2 care a avut loc săptămâna trecută, scrie Live Science

Furtuna geomagnetică desăptămâna trecută a afectat transmisiunile radio și a produs aurore în numeroase locații, inclusiv în România și Mexic. 

Însă ultima erupție solară nu ar produce furtuni geomagnetice sau activitate de aurore. Diferența este provocată de faptul că grupul de pete solare care a produs ultima erupție se află la marginea părții vizibile a Soarelui, susține NOAA. Dar e posibil să afecteze iar undele radio de pe Pământ. 

Dacă această erupție va duce la ejecții de masă coronală (CME), probabil nu se vor izbi de Pământ direct, așa cum s-a întâmplat cu explozia de weekend-ul trecut. 

Grupul de pete solare se află în regiunea activă 3664 și au un diametru de 15 ori mai mare decât Pământul. De acolo au pornit ambele furtuni solare, și X2.2 și X8.7, potrivit NOAA. Grupul a emis numeroase explozii de clasa X în ultimele zile. 

Exploziile solare sunt explozii puternice de radiație electromagnetică și sunt provocate de tulburări magnetice de pe suprafața Soarelui. Au loc atunci când liniile câmpului magnetic din atmosfera Soarelui se încalecă sau se rup, eea ce duce la declanșarea unui nivel mare de energie în exces, inclusiv radiația cu raze X și ultravioletă.

Aceste linii răsucite apar din cauza petelor solare, porțiuni mai întunecate și mai reci de pe suprafața Soarelui. Se formează atunci când câmpurile magnetice din interiorul Soarelui încep să fie împinse spre suprafață. 

Exploziile solare pot lovi Pământul 

Exploziile solare pot emite CME-uri în spațiu, unde pot lovi planete, sateliți sau alte obiecte aflate în calea lor. CME-urile care se izbesc de Pământ duc la furtuni geomagnetice. Acestea pot duce la aurore, dar au și efecte negative, mai ales la nivelul infrastructurii.

Sateliții, transmisiunile radio și sistemul GPS pot fi toate afectate de astfel de fenomene. Poate fi afectată și rețeaua energetică, în funcție de intensitatea exploziei. 

Toate aceste fenomene solare extreme devin mai comune în punctul maxim al ciclului de activitate al Soarelui, ce durează în jur de 11 ani. Ciclul solar actual, numit și ciclul solar 25, a început în 2019.

Experții anticipează că Soarele se apropie de punctul maxim. După ce se încheie punctul maxim, activitatea solară se va calma din nou. 

Soarele nu a mai produs o explozie mai puternică de X8.7 din 2017. Atunci, au fost înregistrate 2 furtuni solare X11.8 și X13.3, ce au avut loc la o diferență de doar câteva zile, potrivit useit.ro.

×
Subiecte în articol: aurora explozie solara