x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mii de jandarmi și polițiști vor fi în stradă cu ocazia sărbătorii Rusaliilor Catolice

Mii de jandarmi și polițiști vor fi în stradă cu ocazia sărbătorii Rusaliilor Catolice

de Redacția Jurnalul    |    18 Mai 2024   •   06:00
Mii de jandarmi și polițiști vor fi în stradă cu ocazia sărbătorii Rusaliilor Catolice
Sursa foto: ziarharghita.ro

MAI anunță suplimentarea efectivelor pentru a asigura măsurile de protecție a celor aproximativ 400.000 de participanți la manifestările prilejuite de sărbătorirea Rusaliilor Catolice.

Potrivit MAI, vor fi avute în atenție aproximativ 1.400 de lăcașuri de cult catolice de la nivelul întregii țări, precum și alte aproximativ 100 de spații unde se vor organiza diverse manifestări: pelerinaje, slujbe religioase, activități cultural-artistice.

Semnificative, prin amploare, arată reprezentanții ministerului, sunt pelerinajul la Catedrala Franciscană din Municipiul Ciuc și activitățile de pe Dealul Șumuleul Mic, jud. Harghita, și manifestările din localitatea Ghimeș-Făget, jud. Bacău.

Astfel, efectivele MAI vor fi suplimentate pe traseele de deplasare a participanților la manifestările religioase ocazionate de Rusaliile Catolice pentru a se asigura că deplasarea acestora are loc în condiții de siguranță.

„În plus față de misiunile curente, pentru buna desfășurare a pelerinajului din județul Harghita, atât în localitățile din mediul urban, cât și în cele din mediul rural au fost constituite, dispozitive de menținere a ordinii publice și de poliție rutieră (puncte fixe, filtre, patrule pedestre și auto), precum și echipe de investigații criminale, investigarea criminalității economice și de la alte structuri polițienești. Pentru asigurarea fluenței traficului pietonal și rutier și prevenirea producerii de evenimente negative, sunt mobilizate dispozitive specifice, care vor acționa pe toate schimburile”, se arată într-un comunicat al MAI.

De asemenea, va fi în atenția autorităților și menținerea siguranței traficului feroviar având în vedere că, similar anilor precedenți, căile ferate ungare asigură pentru pelerinii din străinătate două garnituri de tren speciale.

Totodată, jandarmi din cadrul Inspectoratelor Județene de Jandarmi Bacău și Harghita precum și de la Grupările Mobile de jandarmi din Târgu Mureș și Bacău vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică în zona lăcașurilor de cult unde va fi prezent un număr semnificativ de credincioși.

Structurile Poliției de Frontieră Române vor acționa, preponderent, pentru asigurarea ordinii și siguranței publice în zona de competență, combaterea criminalității transfrontaliere, monitorizarea și fluidizarea tranzitului în zonele de frontieră.

În punctele de trecere situate la frontiera cu Republica Ungară precum și în PTF Aeroportuare Timișoara, Târgu-Mureș, Cluj-Napoca, Sibiu și Bacău se vor dispune măsurile necesare pentru fluidizarea traficului de călători.

În situația în care traficul de persoane/vehicule prin punctele de trecere a frontierei va fi îngreunat, se vor dispune măsuri de suplimentare a efectivelor.

Autoritățile de frontieră din Ungaria au informat că în zilele de 19 și 20 mai circulația automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone este restricționată pe teritoriul țării vecine, zilnic în intervalul orar 07.00 – 23.00. Restricțiile nu se referă la mijloace de transport care efectuează transporturi de mărfuri periculoase, animale vii, produse alimentare perisabile ori supuse unui anumit regim de temperatură.

Traficul de călători și autoturisme se va desfășura în condiții normale.

De asemenea, pompieri de la nivelul ISU Harghita și ISU Bacău sunt pregătiți să intervină în sprijinul cetățenilor atât pentru acordarea asistenței medicale de urgență, cât și pentru celelalte solicitări care pot apărea pe timpul desfășurării procesiunilor prilejuite de Rusaliile Catolice.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: rusalii jandarmi politisti