x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania, primul caz de difterie în ultimii 30 de ani

Spania, primul caz de difterie în ultimii 30 de ani

de Maria Coman    |    05 Iun 2015   •   08:51
Spania, primul caz de difterie în ultimii 30 de ani
Sursa foto: Jeffrey Hamilton/Getty Images

O alertă a fost emisă de către epidemiologii spanioli, în legătură cu un copil care s-a îmbolnăvit de difterie. Copilul, în vârstă de 6 ani, nu a fost vaccinat, căci părinţii săi au refuzat procedura medicală. Starea sa de sănătate este critică, spun specialiştii. Ultimul caz de difterie din spania s-a înregistrat în 1986.

Autorităţile române sunt şi ele în alertă, pentru că rata de vaccinare a scăzut în ţara noastră sub 90%. Recomandările Organizaţiei mondiale a Sănătăţii arată că rata vaccinării trebuie să fie undeva la 95% din populaţie, iar sub 90% există deja probleme. La noi sunt judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti, unde mai puţin de 80% din copii au fost imunizaţi.

Vicepreşedintele comitetului naţional de vaccinologie, profesorul Alexandru Rafila explică faptul că dacă se scade sub aceste rate, an de an se acumulează o populaţie din ce în ce mai mare de copii neimunizaţi, care se pot îmbolnăvi în cazul apariţiei unui singur caz de difterie sau poliomelită, iar de aici până la izbucnirea unei epidemii este foarte puţin.

Rata medie de vaccinare la noi a fost în 2014 de 89,4% pentru vaccinul anti rubeolă, oreion şi rujeolă, faţă de 91,4% in 2013 şi de 87,3% pentru difterie, tetanos şi pertusis, o rată egală cu cea din 2013.

Tendinţa de scădere a vaccinării vine în special dinspre mediul online, unde circulă informaţii false, din care reiese că vaccinurile pot produce boli grave, ceea ce nu s-a demonstrat până acum. Unul dintre argumentele folosite împotriva vaccinării este că te poţi imuniza făcând o boală. Ceea ce poate fi corect în cazul bolilor mai puţin grave. În schimb, cele grave, precum difteria şi poliomelita pot ucide sau pot lăsa sechele grave unui organism.

Important, de asemenea, precizează epidemiologii, bolile nu dispar în urma vaccinării. Singura efectiv eradicată este variola. În 2002, Organizaţia mondială a sănătăţii a declarat Europa zonă liberă de virusul polio, dar există cazuri în mai multe zone ale lumii, inclusiv în Israel. În condiţiile liberei circulaţii a personalor, dacă virusul este adus în zone cu populaţie nevaccinată, impactul este major.


Procent de vaccinare sub 80%
Bucureşti 78,3%
Alba 76, 5 %
Ialomiţa 70,4%
 

×
Subiecte în articol: difterie vaccin