x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania se află sub ”un risc ridicat de atentat terorist”

Spania se află sub ”un risc ridicat de atentat terorist”

05 Iul 2015   •   16:51
Spania se află sub ”un risc ridicat de atentat terorist”

Ministrul spaniol de interne, Jorge Fernandez-Diaz, a afirmat într-un interviu publicat duminică de cotidianul ABC (conservator) că există ''un risc ridicat de atentat terorist în Spania, estimând că ''ameninţarea jihadistă'' plasează situaţia din domeniul securităţii la nivelul său ''cel mai critic'' de la atentatele din 11 martie 2004, relatează AFP.

''Suntem la un nivel maxim de alertă de la atentatele din 11 martie 2004 de la Madrid'', soldate cu 191 de morţi şi 2.000 de răniţi, a declarat Fernandez-Diaz.

Subliniind că nu vrea să provoace panică, ministrul a precizat însă că ''nivelul de alertă 4 (pe scara cu 5 trepte) corespunde unei realităţi''. ''Aceasta înseamnă că există un risc ridicat de atentat terorist şi că avem datoria de a acţiona în consecinţă, inclusiv informând opinia publică'', a afirmat ministrul spaniol de interne.

Spania nu are decât un număr relativ scăzut de persoane plecate să se alăture organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI), a mai spus ministrul, estimând că cifra lor este de 116 şi că au fost identificate 16 persoane care s-au întors.

El a reamintit că liderul SI, Abu Bakr al Bagdadi, ''pentru aniversarea proclamării califatului, a făcut apel la mujahedini să comită atentate acolo unde se află''. ''Există o mulţime de activităţi pe reţelele sociale'', a afirmat ministrul spaniol, fără să ofere detalii.

Fernandez-Diaz a evocat urgenţa unui nou risc, cel referitor la aşa-zisul ''terorist frustrat'', ''care şi-a încheiat procesul de radicalizare, dar care n-a mai putut să plece pentru a lupta într-o zonă de conflict şi trebuie să rămână în ţara sa. ''Este un potenţial de risc pe care noi l-am detectat în Spania'', a conchis ministrul.

×