x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spațiul a devenit un câmp de război, avertizează generalii de la Washington

Spațiul a devenit un câmp de război, avertizează generalii de la Washington

de Şerban Mihăilă    |    19 Mai 2017   •   10:50
Spațiul a devenit un câmp de război, avertizează generalii de la Washington
Sursa foto: Marcin Janiec/Getty Images/Hemera

Forțele Aeriene ale Statelor Unite consideră menținerea superiorității spațiale americane drept una dintre principalele lor misiuni, în condițiile în care Rusia și China se pregătesc să dezvolte sisteme capabile să doboare sateliții SUA. Generalii americani avertizează că spațiul a devenit un câmp de luptă pe care trebuie să-l controleze cu orice preț și pun presiune pe Congres.

Forțele Aeriene ale Statelor Unite afirmă că „menținerea superiorității spațiale” este una dintre prioritățile lor, iar oficialități militare americane de rang înalt i-au avertizat, miercuri, pe congresmeni că „spațiul a devenit, în momentul de față, un câmp de luptă”, scrie site-ul Breitbart. Într-un raport înaintat subcomitetului pentru Forțele Strategice din Senat, responsabilii programului spațial militar american au precizat: „Timp de decenii, Statele Unite s-au bucurat nestânjenite de libertate de acțiune în spațiu. Acest mediu benign ne-a permis să controlăm sateliți pentru colectarea informațiilor, avertizarea contra rachetelor, monitorizarea vremii, comunicații, localizare, navigare, precum și pentru sincronizare în sprijinul tuturor operațiunilor militare, fără să ne gândim vreun moment cum să protejăm aceste sisteme. Acel mediu nu mai există. Spațiul va fi un domeniu de competiție în orice conflict (...) În mod clar, libertatea de operare în spațiu nu este garantată. Spațiul a devenit, în momentul de față, un câmp de luptă, similar cu domeniile marin, terestru și aerian, acolo unde militarii noștri luptă zi de zi. Trebuie să asigurăm securitatea actualelor noastre sisteme și să le modernizăm. Modernizarea va fi axată pe capacitatea noastră de a-i descuraja pe potențialii adversari și, dacă acest lucru nu este posibil, pe abilitatea noastră de a lupta în acest mediu”.

Rușii și chinezii stau la cotitură

În cea mai recentă evaluare asupra pericolelor mondiale, directorul serviciilor americane de informații, Dan Coats, identifica Rusia și China drept principalele rivale ale SUA în spațiu. „Rusia și China simt nevoia să contrabalanseze orice avantaj militar american derivat din sistemele spațiale militare, civile sau comerciale și iau în calcul, tot mai mult, atacurile contra sateliților, într-un concept ce-l vor include în viitoarea lor doctrină de război”, a avertizat Coats.  

„Rusia dezvoltă o armă aeropurtată, cu laser, pe care o va folosi împotriva sateliților americani”, a declarat Coats. El a mai avertizat că Moscova și Beijingul „continuă să desfășoare activități sofisticate cu sateliți aflați pe orbită”, întărind convingerea că pregătesc programe de anvergură pentru a contracara supremație americană în spațiu. Contribuția adusă operațiunilor militare americane în ultimii ani de către  programul spațial s-a dovedit decisivă.

Pentru anul fiscal 2017, Pentagonul a cerut aproape 1 miliard de dolari pentru menținerea unor programe spațiale. Această sumă nu include însă alte sute de milioane de dolari necesare achizițiilor în domeniul spațial, precum și cercetării și dezvoltării altor programe. 

 

×