x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite lovesc Yemenul, după atacuri asupra vaselor de luptă americane

Statele Unite lovesc Yemenul, după atacuri asupra vaselor de luptă americane

de Şerban Mihăilă    |    14 Oct 2016   •   18:13
Statele Unite lovesc Yemenul, după atacuri asupra vaselor de luptă americane
Sursa foto: Hani Mohammed/AP

Statele Unite au lansat, ieri, atacuri cu rachete de croazieră „Tomahawk” asupra teritoriului yemenit controlat de gruparea houthi, distrugând trei radare de coastă. Loviturile, autorizate de președintele Barack Obama, constituie un răspuns la atacurile eșuate din această săptămână, care au vizat distrugătorul american „USS Mason”.

Rachetele lansate de pe distrugătorul „USS Nitze” constituie prima acțiune militară directă a Washingtonului împotriva obiectivelor deținute de militanții houthi, sprijiniți de Iran. Pentagonul a subliniat, însă, „caracterul limitat” al acestui atac, focalizat pe stațiile radar care au contribuit la lansarea a cel puțin trei rachete ce au avut drept țintă vasul de luptă american. „Aceste lovituri limitate de autoapărare au fost declanșate pentru a ne proteja echipajele, navele și libertatea de a naviga”, a declarat Peter Cook, purtător de cuvânt al Pentagonului. El a adăugat că stațiile radar nu se aflau în zone locuite de civili. Concomitent, surse militare americane au precizat pentru Reuters că există indicii „solide”, potrivit cărora luptătorii houthi sau formațiuni aliate cu aceștia se află în spatele unuia dintre atacurile care au vizat „USS Mason”. Pe lângă distrugătorul american, rachetele de proveniență încă necunoscută au avut drept obiectiv, la începutul lunii, un vas din Emiratele Arabe Unite. Toate aceste atacuri au ridicat serioase semne de întrebare în privința navigației în zona strâmtorii Bab el-Mandeb, una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume.

Înarmați și sprijiniți de Iran

Michael Knights, expert american în conflictul din Yemen, a declarat pentru Reuters că, după toate aparențele, luptătorii houthi, de origine șiită, s-ar putea alinia la strategia militară a unor grupări insurgente precum Hezbollah, din Liban. „Vizarea navelor de luptă americane este un semn că liderii houthi au decis să se alăture axei de rezistență care include Hezbollah, Hamas și Iranul”, a spus el. Deși neutralizarea radarelor a distrus capacitatea rebelilor de a repera și ținti vasele americane, Pentagonul e de părere că gruparea houthi are încă la dispoziție rachete furnizate de iranieni, care se pot dovedi extrem de periculoase. Între timp, rebelii houthi au negat, ieri, că ar fi atacat o navă americană de război în Marea Roșie. Acuzațiile americane „sunt lipsite de fundament”, a declarat  un lider militar aliat grupării houthi, citat de agenția de știri Saba, preluată de AFP.

„Alegațiile americane urmăresc crearea de justificări false pentru a crește atacurile și a acoperi crimele permanente comise de coaliția arabă contra poporului yemenit”, a spus un responsabil apropiat rebelilor houthi.

SUA nu au intervenit militar până acum contra grupării houthi, care a preluat controlul, din vara anului 2014, asupra capitalei Sanaa și a altor regiuni ale țării, forțând guvernul să plece în exil. Insurgenții șiiți au fost și sunt sprijiniți de Teheran. De cealaltă parte, pentru a recâștiga terenul pierdut, trupele loialiste au apelat la o coaliție arabă, formată din zece state și condusă de Arabia Saudită, care a început contraatacul în martie 2015. 

×