x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statul ceh a cumpărat o crescătorie de porci situată pe locul unui fost lagăr de concentrare pentru romi

Statul ceh a cumpărat o crescătorie de porci situată pe locul unui fost lagăr de concentrare pentru romi

23 Noi 2017   •   22:00
Statul ceh a cumpărat o crescătorie de porci situată pe locul unui fost lagăr de concentrare pentru romi

Statul ceh a preluat o societate care exploata o controversată crescătorie de porci, situată pe locul unui fost lagăr de concentrare nazist pentru romi, au anunţat joi surse oficiale de la Praga citate de AFP. 

Achiziţia crescătoriei din Lety (sud-vestul Republicii Cehe) de la societatea Agpi a fost evaluată la 450 milioane de coroane (17,7 milioane de euro), iar statul ceh va mai plăti alte 120 milioane de coroane (4,7 milioane de euro) pentru asanarea terenului. 

"După 20 de ani, am reuşit în sfârşit să ne debarasăm de această moştenire nefastă", a declarat ministrul culturii, Daniel Herman, unul dintre semnatarii contractului. 

Existenţa vastei crescătorii, construită în era comunistă pe unul din locurile holocaustului romilor, unde în 1942-1943 şi-au găsit sfârşitul sute de bărbaţi, femei şi copii, a fost denunţată în repetate rânduri de apărători ai drepturilor omului cehi şi străini. 

Guvernul ceh în exerciţiu condus de premierul Bohuslav Sobotka şi-a ţinut promisiunea de a rezolva această problemă înainte de încheierea mandatului. Cabinetul de centru-stânga urmează să-şi prezinte oficial demisia în zilele care vin, ca urmare a alegerilor legislative de la 20-21 octombrie, câştigate de mişcarea populistă ANO. 

Contractul privind achiziţionarea crescătoriei porcine de către stat mai trebuie aprobat de adunarea generală a societăţii Agpi, prevăzută pentru 4 decembrie. 

Printre semnatarii acordului de achiziţie se numără şi directoarea Muzeului culturii rome de la Brno (centru), Jana Horvathova. Muzeul său se va ocupa de reamenajarea sitului, după desfiinţarea exploatării porcine, care se întinde pe mai mult de şapte hectare. 

Circa 1300 de bărbaţi, femei şi copii romi au trecut între august 1942 şi mai 1943 prin lagărul de la Lety, care a fost pentru cea mai mare parte dintre ei ultima etapă înainte de a ajunge în camerele de gazare de la Auschwitz-Birkenau. Aproape 330 de romi, între care cel puţin 241 de copii, au murit la Lety, în mare parte de tifos. Naziştii au exterminat circa 90% dintre romii cehi.AGERPRES

×