O fostă angajată a unei bănci care a declanşat un scandal politic în Malta când a devenit o sursă pentru o jurnalistă de investigaţie ce a fost ucisă anul trecut s-a predat poliţiei elene şi a fost arestată la cererea Maltei, a anunţat marţi un oficial din poliţia greacă, citat de Reuters.
Procurorii maltezi au emis un mandat european de arestare pe numele Mariei Efimova, o rusoaică ce a părăsit Malta pentru Grecia anul trecut împreună cu familia ei şi este suspectată de deturnare de fonduri.
Potrivit Kathimerini, Efimova a fugit în insula greacă Creta (sud) cu soţul şi cei doi copii ai săi după ce împotriva ei au fost emise mandate de arestare pentru deturnare de fonduri în Malta şi Cipru.
Oficialul din cadrul poliţiei elene, vorbind cu condiţia anonimatului, a precizat că există două mandate de arestare din Malta împotriva ei pentru diverse încălcări ale legii, inclusiv delapidare.
"Ea a fost arestată noaptea trecută şi se aşteaptă să compară în faţa unui procuror", a spus oficialul grec.
La rândul ei, o sursă din poliţia greacă a confirmat pentru France Presse informaţiile publicate de cotidianul grec Kathimerini, care a anunţat că Maria Efimova s-a predat luni la secţia de poliţie Syntagma, cea mai centrală din Atena. Această sursă confirmă că Efimova este vizată de două mandate de arestare emise de ţări europene.
Efimova a fost angajată timp de trei luni în 2016 de către Pilatus Bank înregistrată în Malta. Jurnalista, Daphne Caruana Galizia, a numit-o drept sursă a unor documente interne bancare ce indicau, potrivit jurnalistei, că Michelle Muscat, soţia prim-ministrului maltez Joseph Muscat, deţinea o companie secretă în Panama.
Joseph Muscat şi soţia sa au negat acuzaţiile.
Efimova a prezentat de asemenea dovezi în acest an unui comitet al Parlamentului European în legătură cu acest caz. Europarlamentara portugheză Ana Gomes a cerut ca statele UE să-i acorde "azil sau protecţie internaţională, întrucât ea este în mare pericol".
Caruana Galizia a fost ucisă de o bombă plasată în maşina ei în octombrie 2017. Trei bărbaţi au fost acuzaţi de acest asasinat, dar poliţia încă trebuie să identifice motivaţia asasinatului.
După moartea ei, fiii săi au cerut demisia premierului Joseph Muscat, acuzându-l că este înconjurat de escroci şi că a creat o cultură a impunităţii ce a transformat Malta într-o "insulă a mafiei".
Pilatus Bank a acuzat-o la rândul ei pe Efimova de delapidare. Efimova neagă toate acuzaţiile şi a dat în judecată banca pentru că nu i-a plătit salariul.