x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Televiziunea rusă de stat se pregătește de război și atacă dur Statele Unite

Televiziunea rusă de stat se pregătește de război și atacă dur Statele Unite

de Şerban Mihăilă    |    12 Oct 2016   •   11:07
Televiziunea rusă de stat se pregătește de război și atacă dur Statele Unite
Sursa foto: SERGEI CHIRIKOV/EPA

În timp ce Rusia și Statele Unite se acuză reciproc de dinamitarea relațiilor diplomatice bilaterale, Moscova și-a crescut prezența militară în Marea Mediterană și în zona statelor baltice și a suspendat un tratat de neproliferare nucleară încheiat cu americanii. Aflată sub controlul Kremlinului, televiziunea rusă de stat și-a schimbat brusc retorica, trecând la un discurs de război, cu accente naționaliste.

După ce eforturile de găsire a unui acord de încetare a focului în Siria s-au năruit, televiziunea rusă de stat a demarat o campanie agresivă, cu un mesaj extrem de puternic: Statele Unite vor să provoace un conflict. „Comportamentul agresiv la adresa Rusiei are o dimensiune nucleară”, a declarat, la oră de maximă audiență, cunoscutul prezentator Dmitry Kiselyov, în timpul emisiunii sale „Vesti Nedelyi”.

„Moscova ar reacționa cu nervi de oțel la un Plan B”, a adăugat el, referindu-se la o posibilă lovitură militară americană contra regimului de la Damasc, sprijinit masiv de ruși. Ultima oară, televiziunea rusă folosise un ton beligerant contra administrației de la Washington în timpul invaziei din Ucraina, în 2014, când mass-media aservite președintelui Vladimir Putin declanșaseră o campanie de o violență fără precedent pentru a oferi legitimitate ocupării Crimeei și estului teritoriului ucrainean. Campania a luat sfârșit brusc, după ce Moscova a început demersuri diplomatice intense, în încercarea de a ridica o parte dintre sancțiunile occidentale impuse Rusiei ca răspuns la intervenția din Ucraina. Controlul Kremlinului asupra mass-media din Rusia a contribuit decisiv la menținerea ratei popularității lui Putin la un neverosimil 80 la sută, pe fondul celei mai lungi recesiuni economice a țării din ultimele decenii. Portavoce a autorităților de la Moscova, televiziunea de stat a prezentat permanent desfășurarea contingentelor ruse în Ucraina și Siria drept victorii răsunătoare contra Occidentului.

Confruntarea militară, la orizont

Confruntarea militară dintre SUA și Rusia a devenit mai posibilă ca niciodată, în Siria, unde riscul unor incidente între avioanele de luptă necoordonate ale celor două părți a atins cote periculoase. După eșecul negocierilor de pace, rușii continuă raidurile aeriene alături de trupele lui Bashar al-Assad, bombardându-i pe rebelii susținuți de americani și stabilind baze permanente în toată țara.

Săptămâna trecută, Rusia s-a opus unui proiect de rezoluție ONU privind încetarea loviturilor aeriene asupra orașului Alep, a desfășurat un sistem de apărare antiaeriană S-300 și a trimis trei nave de luptă dotate cu rachete de croazieră în Marea Mediterană.

Într-un interviu acordat televiziunii de stat, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că trupele trimise de Moscova pot proteja armata siriană de orice atac american și a cerut comandamentului SUA să se abțină de la „jocuri periculoase”. La rândul său, șeful Comitetului pentru Relații Externe din Camera superioară a Parlamentului rus, Konstantin Kosachyov, a spus că „Rusia nu va da înapoi în Siria”, unde riscul unei confruntări „a crescut enorm”.

×