x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Reacția lui Gorghiu după ce instanța din Malta a respins predarea prințului Paul

Reacția lui Gorghiu după ce instanța din Malta a respins predarea prințului Paul

de Redacția Jurnalul    |    20 Mai 2024   •   20:36
Reacția lui Gorghiu după ce instanța din Malta a respins predarea prințului Paul

Curtea de Apel Brașov va cere parchetului din Malta să exercite la timp calea de atac, să nu existe erori de procedură, spune Alina Gorghiu, ministrul Justiției, după ce instanța din Malta a respins predarea prințului Paul în România.

„Instanţa din Malta a respins predarea lui Paul-Philippe în România. Hotărârea poate fi atacată în termen de 3 zile. Instanţa de executare, Curtea de Apel Braşov, va face o adresă oficială către parchetul din Malta, prin care le va solicita să exercite la timp calea de atac, să nu existe erori de procedură, ca în cazul parchetului din Franţa. Statul român se foloseşte de toate pârghiile legale pentru a aduce toţi fugarii în ţară”, spune Alina Gorghiu.

Conform ministrului, Curtea de Apel Braşov a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru a se pronunţa cu privire la câteva întrebări preliminare: „Practic, să spună dacă în cazul predării lui Paul este respectată legislaţia UE în materia mandatului european de arestare”.

Alina Gorghiu arată că, în jurispreudenţa CJUE s-a consacrat că, doar în circumstanțe excepționale, instanţele pot refuza punerea în aplicare a unui mandat european de arestare, și dă ca exemplu faptul că CEDO a condamnat Belgia după ce a refuzat să execute un mandat european de arestare (Castano c.Belgiei).

„De asemenea, în virtutea principiului recunoaşterii reciproce, al încrederii reciproce şi al cooperării loiale, Curtea de Apel Brașov solicită CJUE să se pronunţe cu privire la participarea directă a statului emitent al unui MEA în procedura internă desfăşurată în alt stat. Pe scurt: dacă un fugar român este găsit in X stat şi se judecă predarea lui, statul român să poată trimite un reprezentant care să formuleze în mod direct cereri, propuneri de probe, să exercite căi de atac. Să exprime punctul de vedere al statului român. Să explice în faţa instanţei din statul străin orice detaliu de procedură internă sau legat de fugarul respectiv”, mai spune Alina Gorghiu.

Ea anunță că primul termen în dosarul de la CJUE este la finalul lunii iunie. „Din punctul nostru de vedere, legislaţia UE în materia MEA nu este aplicată corespunzător şi o să exprimăm această opinie şi în faţa judecătorilor CJUE, alături de toate argumentele posibile”, adaugă ministrul.

(sursa: Mediafax)

 

×