x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trei deputaţi neo-nazişti greci au rămas fără imunitate parlamentară

Trei deputaţi neo-nazişti greci au rămas fără imunitate parlamentară

de Istvan Deak    |    16 Oct 2013   •   17:49
Trei deputaţi neo-nazişti greci au rămas fără imunitate parlamentară

Parlamentul grec a ridicat miercuri imunitatea a trei deputaţi ai partidului Zori Aurii, ceea ce deschide calea pentru inculparea lor pentru ''apartenenţă la o organizaţie criminală'', în cadrul ofensivei autorităţilor împotriva formaţiunii neonaziste, relatează AFP.

Este vorba despre deputaţii George Germenis, Efstathios Boukouras şi Panagiotis Iliopoulos.
Legislativul elen a ridicat, de asemenea, imunitatea în cazul altor trei deputaţi ai acestui partid, inculpaţi deja pentru aceeaşi infracţiune, dar care vor fi judecaţi pentru delicte care au legătură cu violenţele imputate formaţiunii Zori Aurii. Cei trei sunt Ilias Kassidiaris (purtătorul de cuvânt al partidului), Ilias Panagiotaros şi Chrysovalantis Alexopoulos.
În deschiderea şedinţei, Kassidiaris a denunţat ceea ce el a numit ''un complot lamentabil împotriva partidului său, o tentativă pentru demolarea Constituţiei'' şi a anunţat că partidul Zori Aurii se va abţine de la vot.
Deputaţii neonazişti au părăsit sala parlamentului încă de la începutul votului.
În favoarea ridicării imunităţii s-au pronunţat două treimi din totalul de 300 de deputaţi.

La rândul său, Panagiotis Iliopoulos a declarat: ''Sunt judecat pentru ideile mele şi nu pentru faptele mele. N-am comis nici o crimă''.
Şase deputaţi ai partidului Zori Aurii, care are 18 mandate în Parlament, fuseseră deja inculpaţi pentru aceeaşi infracţiune de ''apartenenţă la o organizaţie criminală''. Trei dintre ei, inclusiv liderul partidului, Nikos Michaloliakos, sunt în detenţie provizorie de la începutul lunii.
Votul parlamentar a fost decis ca urmare a unei cereri din partea Parchetului Curţii Supreme, care conduce ancheta în cazul partidului Zori Aurii, demarată după uciderea unui rapper antifascist pe 18 septembrie la ieşirea dintr-un bar în apropiere de Atena de către un militant al Zorilor Aurii.
Moartea lui Pavlos Fyssa, survenită din cauza loviturilor de cuţit, a bulversat Grecia, determinând autorităţile să treacă pentru prima dată la o ofensivă împotriva acestui partid, care beneficia de o cvasiimpunitate pentru violenţe recurente, îndeosebi împotriva imigranţilor şi a militanţilor de stânga, comentează cotidianul Ta Nea.

Când a decis să acţioneze, în sfârşit, împotriva grupului neonazist Zori Aurii, Guvernul condus de premierul Antonis Samaras a surprins pe toată lumea prin viteza şi determinarea măsurilor. Confruntarea directă era aşteptată de mult.
Acum, observăm totuşi că autorităţile monitorizau organizaţia de ceva vreme şi că, în ultimele câteva luni, lideri şi membri ai acesteia au fost implicaţi într-un număr din ce în ce mai mare de infracţiuni.

“Amânarea acţiunilor împotriva organizaţiei Zori Aurii comportă costuri foarte mari, inclusiv comiterea unor asasinate în care sunt implicaţi membri ai grupului neonazist, dar şi afectarea imaginii Greciei, pentru că societatea noastră a lăsat impresia că tolerează extremismul şi violenţele”, scrie Ta Nea, preluat de presseurop.eu.

“Pe de altă parte, când au decis, în sfârşit, să acţioneze, Guvernul, poliţia şi autorităţile judiciare au dat dovadă de viteză şi credibilitate. Acest lucru demonstrează curaj politic, în contextul în care în partidul premierului Samaras – Noua Democraţie (conservator) – au existat argumente puternice în favoarea unor acţiuni moderate împotriva forţelor de extremă-dreapta, pentru a atenua susţinerea populară de care beneficiază. Confruntarea directă a fost menită, într-o măsură destul de mare, să restabilească şi încrederea în instituţiile statului”, mai scrie Ta Nea.

“Miza este mare. Instituţiile democratice trebuie să demonstreze că, atunci când acţionează împotriva celor care le subminează, au o abordare corectă şi transparentă. Operaţiunea trebuie să arate clar că sunt vizate infracţiunile, nu ideile (oricât de străine şi neplăcute ar fi pentru societatea noastră, aşa cum este cazul acum). De asemenea, trebuie să fie clar că autorităţile îşi fac treaba cum trebuie, că vor demonstra că au dreptate, altfel măsurile luate împotriva organizaţiei Zori Aurii riscă să fie percepute ca un pogrom politic, devenind favorabile grupului extremist după ce susţinătorii vor depăşi şocul iniţial. Legea trebuie aplicată în orice situaţie, iar acest lucru trebuie să se vadă clar, fără excepţie. Societatea greacă are nevoie de acest lucru în această perioadă de amplă incertitudine”, este concluzia sursei citate.

×
Subiecte în articol: grecia grup neonazist