Militarii ruși vor sta multă vreme în Transnistria, a anunțat vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care și-a încheiat, miercuri seară, vizita de două zile în Republica Moldova. Declarația lui Rogozin, emisarul special al președintelui rus, Vladimir Putin, pentru regiunea separatistă Transnistria, a fost făcută în cursul unei întrevederi cu liderii de la Tiraspol.
În condițiile în care oficialitățile din Republica Moldova se pronunță de câțiva ani pentru transformarea misiunii de pace ruse într-una civilă, sub mandat internațional, Rogozin a afirmat pe un ton categoric că, după toate probabilitățile, soldații ruși staționați pe teritoriul Transnistriei vor rămâne multă vreme în regiune, relatează Radio Chișinău, citat de Rompres. Aflat la Tiraspol, vicepremierul rus a promis ajutor necondiționat liderilor locali din stânga Nistrului, precizând că Transnistria “poate conta mereu pe umerii largi ai Rusiei”. În același timp, Rogozin a declarat că ar vrea să vadă un reprezentant al “autorităților de la Tiraspol” la ședințele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, în calitate de observator. În momentul de față, armata rusă continuă să staționeze pe teritoriul Moldovei, în zona autoproclamatei regiuni separatiste Transnistria, încălcând angajamentele de retragere totală luate de Rusia la conferințele OSCE. La Chișinău, în timpul întrevederii cu premierul moldovean, Pavel Filip, Rogozin a pledat pentru continuarea negocierilor în formatul 5+2 (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, SUA şi UE).
Tancurile nu au nevoie de viză
Vicepremierul rus a avertizat Republica Moldova să fie atentă în relațiile cu Kievul, în special în privința Transnistriei. Vorbind despre încercările autorităților moldovene de a împiedica accesul militarilor ruși în regiunea separatistă, vicepremierul rus a declarat sec: “tancurile nu au nevoie de vize”. Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a promulgat, în 2015, legile ce denunță acordurile dintre Ucraina și Rusia privind tranzitarea teritoriului ucrainean de trupele ruse din Transnistria. De asemenea, în 2006, Ucraina impusese un regim vamal pentru regiunea nistreană, conform căruia companiile transnistrene trebuie să fie înregistrate la Chișinău dacă vor să-și exporte produsele peste graniță. Tiraspolul și Moscova au calificat această acțiune drept o blocadă economică impusă Transnistriei.
Rogozin și-a reluat criticile la adresa eforturilor Republicii Moldova privind integrarea europeană. El a spus că autoritățile de la Chișinău "n-au găsit nimic în pădurea europeană, dar au pierdut ceea ce Republica Moldova avusese anterior”.
CASETĂ
În momentul conectării la sistemele locale de telefonie, imediat după ce a aterizat în Republica Moldova, Dmitri Rogozin a comentat pe reţele de socializare că a primit un mesaj "ciudat", în care i se spunea "Bine aţi venit în România". De asemenea, potrivit site-ului “Deschide.md”, el a fost numit „porc" şi huiduit copios de o mulțime de manifestanți la sosirea sa pe Aeroportul Internațional din Chișinău. Protestatarii au mai scandat „Armata rusă, afară!"