Continutul conversatiei telefonice a menajerei de la Hotelul Sofitel din New York, unde s-a produs presupusul asalt sexual al lui DSK asupra femeii de 32 de ani, din Guineea, Nafissatou Diallo, a fost publicat de New York Times, dupa ce o sursa din cadrul anchetei a dat detalii publicatiei americane despre continutul acestei probe. Este vorba despre conversatia pe care femeia a avut-o a doua zi dupa atac, cand DSK era deja arestat, cu un prieten de-al sau suspectat de trafic de droguri si aflat acum intr-o inchisoare din Arizona. "Nu te ingrijora, tipul asta are o gramada de bani. Stiu eu ce fac", i-a spus Nafi prietenului sau. La randul ei, publicatia franceza Journal du dimanche a scris pe baza informatiilor difuzate de postul Europe ca prietenul cu care a vorbit menajera este de fapt cel de-al doilea sot al sau, de origine din Ghana, cu care ea se casatorise religios acum aproximativ un an. Dar "casatoria nu a fost inca transcrisa in registrele de stare civila ale statului american", precizeaza saptamanalul francez.
Aceste noi probe i-au fost dezvaluite vineri si avocatului menajerei, Kanneth Thompson, cu ocazia audierii-surpriza a lui Strauss-Kahn, care a fost convocat de urgenta in fata tribunalului din Manhattan, dupa ce aceasta instanta primise dosarul cu aceste noi probe de la anchetatori. Dupa ce a vazut dovezile, avocatul presupusei victime a lui DSK a recunoscut ca speta este "compromisa", mai ales ca procurorul a pus astfel bazele unei eventuale scoateri de sub urmarire penala a acuzatului. Cu toate acestea, Thompson a sustinut in continuare ca "nu se va schimba nici un cuvant" din acu-
zatiile formulate de clienta sa impotriva fostului sef al FMI. Dar intr-o tara ca America, unde minciuna este un delict, credibilitatea menajerei devine de-acum incolo nula.
Scoaterea lui DSK din detentia supravegheata si fragilizarea acuzatiilor la adresa sa au trimis o "unda de soc" pe celalalt mal al Atlanticului, in Franta, comenteaza presa americana. Aflati in plina efervescenta pentru depunerea, pana la termenul-limita din 13 iulie, a candidaturilor pentru nominalizarea din partea partidului a candidatilor in cursa prezidentiala de la anul, socialistii francezi fideli lui DSK isi si frecau mainile de bucurie pentru eliberarea favoritului lor, si cei mai multi dintre ei sunt aproape suta la suta convinsi ca fostul sef al FMI va scapa chiar si de urmarirea penala chiar la urmatorul termen, din 18 iulie, pe care i l-a fixat instanta americana. Cu alte cuvinte, el ar putea fi total liber atunci, adica liber sa iasa si din Statele Unite, pentru a se reintoarce in Franta.
Numai ca viitorul termen al procesului sau de la New York a fost fixat cu cinci zile dupa expirarea termenului-limita de depunere a candidaturilor pentru "primarele" prezidentialelor din Hexagon. Dar inca de vineri seara, sustinatorii lui cei mai infocati au avansat ipoteza prelungirii termenului de depunere a candidaturilor pentru nominalizari al PS, iar unii dintre ei au evocat chiar si varianta unei candidaturi "prin corespondenta", din Statele Unite, pana cand i se va permite sa iasa de pe teritoriul american. "Daca Dominique Strauss-Kahn va fi declarat nevinovat, voi propune Partidului Socialist sa suspende procesul alegerilor primare", a afirmat o membra a partidului, Michele Sabban.
Dar chiar daca aspiratiile lui DSK, considerat ca fiind candidatul favorit si, totodata, contracandidatul cel mai puternic al actualului presedinte francez, Nicolas Sarkozy, in cursa prezidentiala din 2012, vor fi ruinate de acest scandal, sustinatorii lui vor fi sincer multumiti daca el va reusi sa scape de justitia americana. "Sper ca justitia americana sa stabileasca in intregime adevarul... si sa ii permita lui Dominique sa iasa din acest cosmar", a declarat liderul Partidului Socialist, Martine Aubry. La randul lor, François Hollade si Segolene Royal au declarat ca daca se va pune problema amanarii nominalizarilor din partea partidului, ei nu se vor opune, ci, din contra, vor fi incantati.
Un sondaj de opinie Harris Interactive, publicat ieri in Le Parisien, arata ca Franta este totusi divizata in privinta unei eventuale reintoarceri a lui DSK pe scena politica din tara. 49% dintre francezi sunt favorabili unei reveniri a lui Dominique Strauss-Kahn pe scena politica dupa punerea sa in libertate pe propria raspundere vineri, fata de 45%, care nu vor acest lucru. Proportia este insa superioara in randul simpatizantilor de stanga, 60% dintre cei intervievati exprimandu-si speranta unei reveniri a fostului director al FMI in viata politica franceza, fata de 38%, care au o parere contrara. In randul simpatizantilor declarati ai Partidului Socialist, opiniile favorabile sunt in proportie de 65%, comparativ cu 33%, care se opun.
Pentru a facilita acest scenariu, numai 43% dintre francezi vor ca PS sa modifice calendarul alegerilor primare, care le impune candidatilor sa se inregistreze pana la 13 iulie, fata de 49%, care nu vor acest lucru.
In randul simpatizantilor de stanga, o majoritate redusa (51% fata de 47%) spera amanarea datei-limita de depunere a candidaturilor. In randul sustinatorilor PS, 55% dintre persoanele intervievate sunt favorabile unei astfel de modificari a calendarului, fata de 44%, care nu vor acest lucru. Sondajul a fost realizat online incepand cu 1 iulie, ora 20:00, si pana la 2 iulie, pe un esantion de 1.000 de persoane cu varste peste 18 ani.
Trecut de prostituata
Camerista care il acuza de agresiuni sexuale pe DSK ar lucra si ca prostituata, pentru clientii hotelului, mai scrie New York Post. "Exista informatii... ca lua bacsisuri suplimentare, daca intelegeti ce vreau sa spun. Si nu pentru ca ducea prosoape suplimentare", a declarat o sursa din cadrul anchetei pentru cotidianul american. Femeia ar fi fost repartizata la acest hotel pentru ca se stia ca poate aduce castiguri mari. "Cand esti camerista la Local 6, cand ajungi prima data in Statele Unite, incepi cu hoteluri modeste la aeroportul JFK. Nu incepi cu Sofitel", a declarat sursa citata, adaugand ca femeia are, de asemenea, "o multime de cheltuieli – la coafor, salon – platite de barbati care nu au legatura cu ea". Potrivit surselor citate de NYPost, detectivii lui DSK au descoperit, de asemenea, dovezi potrivit carora ea facea parte dintr-o schema piramidala care viza imigranti din tara sa de origine, Guineea. "Sunt persoane care au fost victime, care au pretins ca ea a abuzat de ele", a adaugat sursa citata.
Teoria complotului
Deputatul francez, socialistul François Loncle, evoca "eventuale complicitati franceze" in cazul DSK, referindu-se la posibile legaturi intre grupul Accor, proprietarul lantului hotelier Sofitel, si unele "oficine" care ar fi putut "face unele servicii"… "Continuu sa ma gandesc ca, pana la un moment dat, in toata aceasta poveste, DSK a fost prins in capcana, a fost victima unei incurcaturi... Cred ca ceva nu e tocmai clar in comportamentul sefilor de la Sofitel si din grupul Accor si ca ar putea exista legaturi intre grup si posibili intriganti francezi... Cunosc si existenta unor legaturi intre directia de securitate a grupului Accor si acesti intriganti", a declarat deputatul francez citat de Le Parisien. "Nu acuz pe nimeni... dar cred ca ceva s-a intamplat mai degraba intre Paris si New York", a afirmat Loncle. El s-a intrebat daca nu cumva toate informatiile au fost date anchetatorilor "asa cum ar fi trebuit" si daca "nu a existat vreun «consemn» din partea Parisului", dar a exclus ca acesta ar fi fost de la un "inalt nivel de responsabilitate politica".