Administrația americană l-a dat în judecată pe fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA) Edward Snowden, susținând că noua sa carte de memorii încalcă acordurile de confidențialitate cu CIA și NSA, prin divulgarea de informații secrete. În 2013, înainte de a primi azil în Rusia, Snowden a dezvăluit conținutul a sute de telegrame diplomatice secrete asupra modului în care SUA spionează, în egală măsură, atât statele considerate ostile, cât și prietenii tradiționali.
Declanșarea procedurilor judiciare împotriva celui considerat de către mulți drept cel mai mare „turnător” din istoria SUA a avut loc în aceeași zi în care noua carte a lui Snowden, intitulată „Permanent Record”, a apărut în librării. Departamentul american de Justiție consideră că fostul colaborator al CIA și-a publicat cartea, fără a o trimite în prealabil spre revizuire agențiilor de informații, „încălcând astfel obligațiile prevăzute de acordurile pe care le-a semnat atunci când a fost angajat în calitate de contractor”, a afirmat un purtător de cuvânt al procurorului general al SUA, citat de „The Guardian”. El a adăugat că și discursurile susținute de Snowden au încălcat acordurile de confidențialitate. Departamentul de Justiție mai vrea să se asigure că veniturile obținute din vânzarea cărții nu vor ajunge la Snowden. De asemenea, „entitățile corporatiste” aflate în spatele acestei publicații vor fi considerate „inculpați nominali”. Această acțiune în justiție este separată de acuzațiile penale aduse lui Snowden, încă din 2013, pentru încălcarea Legii Spionajului. „Guvernul Statelor Unite tocmai a anunțat că mi-a intentat proces pentru memoriile mele, publicate astăzi în întreaga lume”, a scris pe Twitter fostul consultant al NSA, în vârstă de 36 de ani, aflat încă din 2013 în Rusia, acolo unde a primit azil. În memoriile sale, Snowden scrie pentru prima oară în detaliu povestea vieții sale, explicând de ce a ales să-și riște libertatea pentru a deveni poate cel mai mare „turnător” din toate timpurile. El scrie că în cei șapte ani în care a lucrat pentru NSA și CIA a ajuns la concluzia că agențiile americane de informații „au ciopârțit Constituția” și au pus în primejdie libertatea tuturor, astfel încât nu a mai avut altă alternativă decât să divulge informațiile lumii întregi, prin intermediul jurnaliștilor.
Serviciile, zguduite
În 2013, Snowden a dezvăluit jurnaliștilor de la „The Guardian” și „The Washington Post” documente secrete despre programele globale de supraveghere ale serviciilor americane și britanice de spionaj. După divulgarea informațiilor, care a zguduit atât serviciile secrete, cât și diplomația SUA, s-a aflat, spre exemplu, că NSA asculta, încă din 2002, telefonul mobil al celei mai puternice femei de pe planetă, cancelarul german Angela Merkel, iar diplomații și liderii politici europeni erau monitorizați cu atenție nu doar la Uniunea Europeană și Națiunile Unite, ci și în sediile propriilor președinții și guverne. Prin intermediul unei tehnologii ultraperformante, agenții americani de informații ascultau pe cine doreau, unde doreau și când doreau, la adăpostul Patriot Act, legea care le oferă puteri discreționare în acțiunile de interceptare. La vremea respectivă, Donald Trump, care nu-și începuse cariera politică, l-a descris pe Snowden drept „un trădător”, ce „ar trebui executat”.
„Trăim acum într-o lume mai bună, mai liberă și mai sigură, datorită dezvălurilor asupra supravegherilor în masă”.
Edward Snowden