x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - Moldova colaborează cu FBI pentru destructurarea reţelelor de traficanţi de materiale radioactive

VIDEO - Moldova colaborează cu FBI pentru destructurarea reţelelor de traficanţi de materiale radioactive

07 Oct 2015   •   12:44
VIDEO - Moldova colaborează cu FBI pentru destructurarea reţelelor de traficanţi de materiale radioactive

Autorităţile din Republica Moldova împreună cu FBI au reuşit să împiedice vânzarea de material radioactiv către Statul Islamic (IS), relatează AP.

Grupări criminale, cu legături în Rusia, operează pe piaţa neagră a materialelor nucleare din Europa de Est care adeseori intenţionează să-şi vândă marfa în Orientul Mijlociu inclusiv Statului Islamic.

Autorităţile de la Chişinău, în colaborare cu agenţi FBI, au reuşit să oprească trei vânzări de materiale radioactive. Cel mai recent caz a avut loc în februarie 2015, atunci când un contrabandist căuta cumpărători din Statul Islamic pentru a le vinde Cesiu.

Cel mai grav caz a fost înregistrat în anul 2011 când un bărbat a vrut să vândă uraniu îmbogăţit unui cumpărător sudanez.

Autorităţile din Moldova spun că degradarea cooperării dintre Rusia şi Europa de vest a determinat îngreunarea urmăririi contrabandiştilor şi a făcut dificil de aflat dacă aceştia îşi găsesc clienţi pentru a vinde material radioactiv rusesc.


×