x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO Papa Francisc, impresionat de un român. L-a făcut pe Suveranul Pontif să se oprească din drum şi să ofere o binecuvântare

VIDEO Papa Francisc, impresionat de un român. L-a făcut pe Suveranul Pontif să se oprească din drum şi să ofere o binecuvântare

de Irina Cristea    |    26 Iun 2014   •   18:22
VIDEO Papa Francisc, impresionat de un român. L-a făcut pe Suveranul Pontif să se oprească din drum şi să ofere o binecuvântare

Cu un mesaj simplu, dar emoţionant, un român l-a impresionat pe unul dintre cei mai importanţi lideri ai lumii – Papa Francisc. A montat câteva banner-e improvizate şi brăileanul a întrerupt, pentru câteva minute, traseul Suveranului Pontif. Papa a coborât din maşină special ca să o binecuvânteze pe viitoarea cumnată a românului. Fata are 21 de ani şi este invalidă. Iar tânărul a vrut să împartă cu întreaga lume emoţia acestei întâlniri unice. Imaginile pe care le-a filmat – cu mare greutate, din cauza emoţiei – au fost vizionate de peste jumătate de milion de oameni.

Planul
Nici două minute a durat întâlnirea dintre Papa Francisc şi locuitorii din satul calabrez Sibari. Dar sunt două minute pe care le vor retrăi cu emoţie tată viaţa. Oamenii aflaseră de câteva zile că Suveranul Pontif va fi în trecere prin zonă. Avea programată o întâlnire la care urmau să ia parte sute de mii de credincioşi. Aşa că, în ziua când Papa părăsea Calabria, au ieşit pe marginea şoselei pentru a-l vedea.

Ivan Parfenie şi iubita sa, Pamela, ştiau că traseul Papei va trece, invariabil, pe lângă casa lor. Ştiau şi că va fi, probabil, singura ocazie să îl vadă pe Francisc I şi au vrut ca de ocazie să poată profita şi sora Pamelei, Roberta. Fata are 21 de ani şi dizabilităţi grave. Medicii nu pot face mare lucru pentru ea, dar cel mai important prelat catolic i-ar putea aduce puţină alinare, şi-au spus. Aşa că românul şi iubita lui s-au gândit să atragă cumva atenţia Papei. “Ne-am spus că, dacă tot trece pe aici, poate îi dă o binecuvântare Robertei”, a declarat Ivan Parfenie, pentru Jurnalul Naional. “Aşa că am stat o săptămână să ne gândim la mesaje de suflet, care să îi atragă atenţia. La sfârşit le-am ales pe acelea care ating cel mai mult la inimă. 'Şi cum să le scriem?', m-a întrebat prietena mea. Zic: 'Luăm nişte cearşafuri şi scriem cu spray de vopsit'. Şi aşa a fost!”.

Surpriza
“Opreşte-te! Aici e un înger care te ateaptă” sau “Dragă Papă, binecuvânteaz-o pe micuţa Roberta” sunt câteva dintre mesajele pe care Ivan şi Pamela le-au pus în dreptul locuinţei. Sperau să îi atragă atenţia Papei măcar cât să le facă un semn cu mâna, din goana coloanei oficiale. Însă au avut parte de o surpriză care i-a lăsat muţi de emoţie. Papa i-a cerut şoferului să oprească maşina – un autoturism absolut banal, fără vreun însemn special, fără geamuri fumurii şi, mai ales, fără protecţie antiglonţ. A coborât din maşină şi s-a dus către patul mobil în care se afla Roberta. Nu a spus un cuvânt. A privit-o în ochi, a binecuvântat-o şi s-a aplecat să o sărute, în strigătele de bucurie ale celor din jur. Totul a durat câteva secunde, dar pentru cei prezenţi au părut momente parcă desprinse de timp. “Vă daţi seama ce a însemnat să se oprească cea mai importantă persoană din lume şi să dea binecuvântare! Toată lumea plângea, dar era un plâns de fericire, nu de tristeţe, se vedea pe chipurile persoanelor că era un plâns cu zâmbet. Oamenii erau fericiţi, se simţeau cu inima uşoară. Iar el...n-a zis un cuvânt, ne-a salutat din cap pe cei de acolo. Este o persoană normală care vrea să stea cu oamenii de rând, cu oamenii simpli. Şi îşi dă seama ce înseamnă să fii bolnav. Probabil şi de aceea s-a oprit. Când a primit binecuvântarea, Roberta s-a exprimat în felul ei, se vede şi din imagini că începe să râdă. Ea ştie ce a însemnat acest moment!”, ne-a povestit Ivan. “Eu am rămas blocată. Nu puteam nici vorbi. Am reuşit totuşi să-l ating pe Papa iar mama mea i-a pupat mâna. Pentru mine a fost important ca Papa să o vadă pe Roberta”, ne-a spus şi Pamela Mauro, sora Robertei şi iubita lui Ivan.

Emoţii
Emoţia momentului nu l-a ocolit nici pe român. Cu greu a reuşit să controleze camera de filmat cu care a surprins totul. Şi, în timp ce filma, şi-a dorit, la fel de mult ca şi cei din jur, să îl atingă pe Papa Francisc, cum ai atinge un sfânt. “Eu sunt ortodox, nu catolic, dar şi pentru mine a însemnat foarte mult. Şi eu am fost foarte emoţionat, sincer să fiu. Retrăiesc aceste momente şi încă nu îmi vine să cred. Cred că este un vis, mă ciupesc...Dar nu, este realitate!

Zeci de mii de oameni au văzut filmarea
La o zi după ce a filmat întâlnirea cu Papa, Ivan a postat imaginile pe reţelele de socializare. “Am vrut să împart emoţiile acelea cu toată lumea, cu toţi cei care nu ştiu ce înseamnă astfel de momente”, spune românul. Misiune îndpelinită! Peste jumătate de milion de oameni au văzut imaginile. Mesaje vin cu zecile de mii. Sunt mesaje de admiraţie la adresa Papei, dar şi felicitări pentru Ivan şi încurajări pentru Roberta. Iar jurnalişti de la agenţii, publicaţii şi posturi de televiziune din Italia până în Statele Unite au scris despre Roberta şi despre românul care l-a oprit pe Papă. “Le mulţumesc tuturor! Suntem toţi fericiţi că acum lumea o cunoaşte pe Roberta”, spune sora fetei.

Din cauza unor probleme la naştere, tânăra de 21 de ani nu vede, aude, nu vorbeşte, nu poate sta în picioare. În schimb, Roberta înţelege ce se pentrece în jurul ei şi o dovedeşte prin mici gesturi şi prin zâmbet. Şi zâmbeşte des, pentru că familia e alături de ea şi o îngrijeşte cu dragoste, din prima zi. Ivan povesteşte că, de când cazul fetei a devenit cunoscut, a avut parte şi de reproşuri că s-a folosit de imaginile cu Papa pentru a obţine bani. “Să împart şi cu alţii emoţiile pe care le-am simţit – acesta a fost scopul meu. Nu să câştig bani. Eu nu am nevoie de nimic. Mai bine nu venea Papa, iar Roberta era sănătoasă, era un om normal. Aşa era mai bine!”

La o zi după întâlnirea aproape miraculoasă cu Papa Francisc, Roberta şi familia ei au avut parte de o altă surpriză. Suveranul Pontif le-a transmis, printr-un episcop din zonă, un rozariu şi o cruciuliţă binecuvântate chiar de el.

După ceva insistenţe, Ivan a fost de acord să facă publice datele de cont, pentru cine ar dori să o ajute pe Roberta. “Contul e deschis pe numele Parfenie Ivan, numărul de cont este 9061533, deschis de Poste Italiane,
IBAN: IT33Y0760116200000009061533”.
 

 


×
Subiecte în articol: papa francisc