În stare de şoc, jenate de scurgerile de informaţii făcute publice de site-ul WikiLeaks.org şi de publicaţii cu greutate din mai multe ţări ale lumii, diplomaţiile mondiale încearcă acum să organizeze riposta. La Bucureşti, Ambasada Statelor Unite a răspuns solicitării formulate de agenţia Mediafax şi a adus precizări în legătură cu tipul de informaţii pe care diplomaţii americani le trimit centralei de la Washington şi cu stilul folosit de aceştia în redactare.
"Guvernul SUA redactează şi trimite telegrame, acestea fiind o formă eficientă de comunicare globală. Prin natura lor, informările trimise Washingtonului din alte ţări sunt concepute într-un stil direct şi conţin adesea informaţie în formă brută. Telegramele conţin informaţii preliminare şi sunt adesea incomplete. Nu reprezintă o reflectare a politicilor şi nu au întotdeauna un rol în conturarea deciziilor finale în materie de politici", explică ambasada.
Pe de altă parte, misiunea diplomatică americană de la Bucureşti menţionează că "Departamentul de Stat nu comentează cu privire la materialele, inclusiv documentele secrete, care este posibil să fi fost făcute publice".
Totodată, ţine să sublinieze că Statele Unite condamnă ferm publicarea neautorizată a unor astfel de informaţii confidenţiale, care ţin de securitatea naţională. "Condamnăm în termenii cei mai duri publicarea neautorizată a unor documente secrete şi a unor informaţii confidenţiale ce ţin de securitatea naţională. Publicând documente secrete care au fost furate, Wikileaks a pus în pericol vieţile şi munca persoanelor care luptă pentru drepturile omului, nu doar cauza în sine. Preşedintele Obama susţine existenţa în SUA şi în întreaga lume a unor guverne responsabile, transparente, ce răspund pentru faptele lor, dar acţiunile nesăbuite şi periculoase ale Wikileaks contravin acestui obiectiv", se mai arată în răspunsul Ambasadei SUA la Bucureşti, citat de Mediafax.
"În ultimele săptămâni şi luni, s-au făcut mai mulţi paşi pentru a creşte securitatea sistemelor noastre şi pentru a preveni scurgerile de informaţii”, precizează Ambasada SUA.
Cererea regelui Abdallah al Arabiei Saudite către SUA, pentru a ataca Iranul, informaţiile potrivit cărora Iranul a obţinut de la Coreea de Nord rachete foarte performante, aprecierile deloc măgulitoare la adresa principalilor lideri mondiali: toate aceste documente au declanşat o undă de şoc cu consecinţe încă imprevizibile, comentează şi agenţia France Presse.
În timp ce primele scurgeri de informaţii făcute publice de WikiLeaks.org în luna iulie, referitoare la Afganistan şi în octombrie, referitoare la Irak, conţineau doar puţine dezvăluiri importante, dezvăluirile care umplu paginile ziarelor acum sunt o lovitură dură dată culiselor diplomaţiei. În aşa măsură, încât ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, a declarat că se teme că e vorba despre un "11 septembrie al diplomaţiei mondiale”, care "aruncă în aer toate raporturile de încredere dintre state”.
Aliaţii europeni ai Washingtonului au reluat, luni, declaraţiile făcute anterior referitor la lovitura dată de WikiLeaks, poziţie exprimată, de fapt, de Casa Albă, care a denunţat încă dinaintea publicării documentelor "acestă acţiune iresponsabilă şi periculoasă” care ar putea avea consicinţe grave asupra unor oameni nevinovaţi. În timp ce la Washington, Londra, Paris se condamna la unison publicarea documentelor, iar Administraţiile respectivelor state europene se declarau "foarte solidare cu Administraţia americană”, ministrul italian al Apărării, Ignazio La Russa, a relativizat lovitura dată de site-ul respectiv. La rândul său, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a refuzat să comenteze în mod direct dezvăluirile privind spionajul practicat de diplomaţii americani chiar în sânul organizaţiei, iar şeful diplomaţiei belgiene, Steven Vanackere, a criticat "confuzia dintre munca diplomatică şi spionaj”.
În Orientul Mijlociu, un oficial israelian cu rang înalt a apreciat că "Israelul iese bine din afacere”, dezvăluirile demonstrând că Guvernul israelian nu se foloseşte de dublul limbaj, unul pentru scena internă, altul pentru cea externă, iar scurgerile de informaţii nu fac nimic altceva decât să confire poziţia oficială a Israelului în favoarea unei mai mari fermităţi la adresa Teheranului.
Mai jenant, comentează AFP, documentele dezvăluie marea îngrijorare care domneşte în ţările arabe, cu Arabia Saudită în frunte, în legătură cu programul nuclear iranian. Şi multiplele solicitări ale regelui Abdallah, pentru ca americanii să angajeze o acţiune militară contra Teheranului, pentru a "tăia capul şarpelui”, prin "şarpe” întelegându-se Iranul.
Toate aceste informaţii sunt susceptibile de a crea noi tensiuni în regiume, comentează AFP. De altfel, adaugă agenţia, aliaţii arabi ai Statelor Unite din Golf păstrau o tăcere jenată, luni, dată fiind expunerea dublului limbaj pe care acestea îl folosesc: pe de o parte, fac apeluri publice la o reglementare politică a chestiunii iraniene, pe de altă parte, în întrevederile particulare, cer oficialilor americani ca SUA să aibă în vedere opţiunea militară. "Toate astea sunt foarte negative. Nu sunt bune pentru a consolida încrederea între ţări”, a afirma pentru AFP un consilier guvernamental saudit, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
De departe, cea mai importantă reacţie, în afara celor ale SUA şi ale aliaţilor lor, este cea a Iranului. Preşedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că documentele Administraţiei americane referitoare la Iran sunt "fără valoare” şi "au un obiectiv răuvoitor”, ba chiar sunt "satanice”.
"Aceste documente au fost pregătite şi difuzate de Guvernul american, potrivit unui plan, şi au un obiectiv precis. Ele fac parte dintr-o campanie de război informaţional contra Iranului, dar nu vor avea impactul politic dorit” de Washington, a afirmat acesta.