x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Anticorupţia, o luptă de 150 de ani

Anticorupţia, o luptă de 150 de ani

de Dan Constantin    |    03 Noi 2016   •   13:20
Anticorupţia, o luptă de 150 de ani

Marea luptă dusă împotriva corupției în România nu a început de azi, de ieri. Corupția nu este invocată ca un flagel descoperit de politicieni în ultimul deceniu. Alegerile de după anul 2000 au avut drept cal de bătaie corupția, captarea voturilor fiind eficientă dacă plasai adversarul politic în grădina corupților. Băsescu a câștigat alegerile prezidențiale promițând instalarea țepelor în Piața Victoriei, dar a creat un mecanism care, sub umbrela luptei împotriva corupției, a eliminat adversari politici.

Stindardul a fost însă înălțat cu mult timp în urmă. Descoperim în lucrarea Silviei Marton (Republica de la Ploiești, Editura Humanitas, 2016), un precursor al luptei care are țintă un regim corupt. Candiano Popescu, liderul mișcării de la Ploiești din august 1870, avea deja un trecut de luptă. În februarie 1866, tânărul căpitan participa la complotul pentru detronarea lui Cuza cu justificarea ,,voiam chiar să devin bandit politic, numai să curăț țara de lepra corupției”.

Candiano Popescu se remarcă în luptele de la Grivița, în 1879 este numit șef al Poliției din București, devine după un an aghiotant al Regelui Carol și în 1884 este avansat general de cavalerie. Ascensiunea fostului luptător împotriva ,,leprei corupției” are loc pe fondul Afacerii Strousberg, mare scandal politico-financiar, care a implicat Casa Regală și Guvernul Prusiei în concesionarea căilor ferate din România.

Afacerea Strousberg deschide ,,opera” cu multe capitole care cuprind episoade ale jefuirii statului român. Dosarele Flota, Autostrada Bechtel, ANRP, Microsoft sunt doar ultimele venite în ,,bibliotecă”. Între cele două războaie mondiale corupția atinge cote alarmante, scandalurile bancare și comenzile de stat cu prețuri supraevaluate se țin lanț. Corupția la nivel înalt lovește și cariera politică a lui Maniu, obligat să demisioneze în 1933 de la conducerea Partidului Național Țărănesc, în urma Afacerii Skoda pentru contractele de înzestrare a armatei.

De 150 de ani, corupția este mereu actuală. Steaua Polară a Codruței Kovesi ne arată că suntem așezați pe un drum lung!

 

×