x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie DNA cere urmărirea penală a lui Valerian Vreme

DNA cere urmărirea penală a lui Valerian Vreme

26 Iul 2017   •   16:23
DNA cere urmărirea penală a lui Valerian Vreme
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru ridicarea imunităţii în vederea urmăririi penale a lui Valerian Vreme, fost ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru ridicarea imunităţii în vederea urmăririi penale a lui Valerian Vreme, fost ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. 

Potrivit unui comunicat al DNA remis miercuri, AGERPRES, procurorul-şef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei în vederea sesizării şefului statului pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a lui Valerian Vreme, fost ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prejudiciul creat fiind de peste 11 milioane de euro. 

"În perioada septembrie 2010 - februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, a încheiat cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect închirierea pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent", arată DNA. 

Prin acest demers, spun procurorii, ministerul a fost prejudiciat cu suma de 11.291.793,99 euro, iar pe de altă parte a fost produs un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea D.Con-Net AG. 

Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi patru volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală, se mai precizează în comunicat. 

AGERPRES

×