După mai bine de trei ani de la lansarea dosarului Microsoft, în care procurorii DNA au ocolit cu mare grijă vârfurile care au conceput grandioasa operațiune internațională de spoliere a banului public românesc, denunțul transatlantic al fostului ministru Gabriel Sandu poate deschide cercetările spre etajul superior. Procurorii americani au acum o pistă pentru a investiga contribuția reală a companiei Microsoft în dosarul Microsoft. Sandu susține că marii responsabili ai acestei afaceri frauduloase sunt imuni în România; denunțul transmis la Casa Albă și procurorilor americani ar putea sparge zidurile care au apărat până acum personajele-cheie ale acestei afaceri, șefii cei mari de la Washington, Seattle, Dublin și București ai lui Florică, Pescariu, Cocoș.
Trei ambasadori la București, vicepreședinți ai Microsoft Corporation, bancheri și responsabili din KPMG, șefii Microsoft Romania, președintele Băsescu și premierul Boc, avocați celebri sunt cei pe care Gabriel Sandu, ministru al Comunicațiilor în perioada decembrie 2008-septembrie 2010, i-a nominalizat într-un amplu denunț penal. Pentru că din 27 septembrie 2017 denunțul nu a pus în mișcare nicio acțiune a DNA, instituție legal sesizată, Sandu s-a adresat acum și autorităților înalte din SUA, foarte interesate de lupta cu corupția din România. Denunțul transmis prin avocatul Chitic încadrează faptele descrise pe larg în articole ale Codului Penal. Ambasadorii SUA - Nicholas Taubman și Mark Gitenstein - și ambasadorul Austriei, Martin Eichtinger (actual ambasador la Londra), ar fi săvârșit, potrivit denunțului, trafic de influență și instigare la trafic de influență prin presiunile constante făcute asupra lui Gabriel Sandu, ministru al Comunicațiilor, pentru a impune semnarea unor contracte privind achizițiile de licențe Microsoft și urgentarea plăților din bugetul public care alimenta morișca de sifonare a șpăgilor de milioane de dolari.
Echipa gulerelor albe a stors 67 de milioane de dolari
În prima fază a dosarului Microsoft, procurorii DNA au evaluat o pagubă de 67 de milioane de dolari din supraevaluări de prețuri. Banii erau ,,administrați” prin crearea unei platforme Microsoft, paralelă cu afacerea legală de livrare a licențelor. Această platformă ilegală era formată dintr-o rețea de offshore-uri și subcontractanți Microsoft ca bidoane de acumulare și redistribuire a profiturilor fraudate în favoarea directorilor Microsoft România, Irlanda, America, directorilor de multinaționale Fijitsu Siemens și KPMG, precum și a intermediarilor Claudiu Florică, Dinu Pescariu, Dragoș Stan. Fostul ministru arată rolul entităților de consultanță, bancare și de avocatură în afacerea transnațională. Cooptarea în ,,platformă” a KPMG, Unicredit și a Casei de avocatură Boștină au asigurat redactarea acordului cu Microsoft, protocoalelor, HG-urilor, contractelor cu Microsoft, actelor adiționale, înființarea rețelei de offshore și a contractelor între ele pentru spălarea banilor.
Filiera americană mergea la vârful uriașului IT
Mecanismul de bază al ,,afacerii” Microsoft a fost acordarea unor discounturi uriașe către furnizori agreați de Microsoft Corporation, cu sediul la Seattle și Microsoft Irlanda (coordonator pentru Europa), care nu se regăseau în oferta către Guvernul României. Directorii Microsoft au primit o mare parte din discounturi sub formă de comisioane. Denunțul trimis autorităților de la Washington susține că discounturile speciale, acordate pe filiera internă Microsoft SUA-Microsoft Irlanda-Microsoft România ajungeau, în parte, înapoi în America prin comisioanele plătite de Dinu Pescariu direct directorilor sau vicepreședinților Microsoft America. “Unul dintre cei care conduc Microsoft America ar fi primit de la Dinu Pescariu 3 milioane de dolari ca să asigure și să aprobe aceste discounturi”, scrie Sandu în denunț.