x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Nou meci în „Gala Bute”: Udrea cere recuzarea judecătorului lui Coldea

Nou meci în „Gala Bute”: Udrea cere recuzarea judecătorului lui Coldea

30 Ian 2018   •   10:50
Nou meci în „Gala Bute”: Udrea cere recuzarea judecătorului lui Coldea
Sursa foto: Adrian Manolache

Fostul ministru Elena Udrea a anunţat că va cere recuzarea judecătorului Ionuţ Matei din completul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care se ocupă de dosarul „Gala Bute” pentru că acesta este „omul” lui Florian Coldea. 

Prezentă la Instanţa supremă, unde s-a desfăşurat un nou termen al dosarului „Gala Bute”, Elena Udrea s-a plâns că magistraţii i-au respins o cerere de efectuare a unui expertize în dosar, iar judecătoarea Lucia Rog, singura din completul de cinci care a fost de acord cu acea expertiză, a fost înlocuită cu Ionuţ Matei. „Noutatea este că s-a schimbat completul de judecată. La fond, am cerut expertiză. Fapta de abuz în serviciu de care sunt acuzată în „Gala Bute” presupune un prejudiciu. Deci, fără prejudiciu nu există faptă (...) Pentru asta ar trebui să avem o expertiză. La fond s-a respins efectuarea expertizei. S-a respins şi în apel această cerere. Însă a fost o opinie separată. Judecătoarea care a făcut opinie separată a fost schimbată de la termenul trecut până la acest moment. Era una dintre judecătoarele considerate corecte de la Instanţa supremă. Dânsa a fost înlocuită cu Ionuţ Matei”, a declarat Udrea la ieşirea din instanţă. 

 

Elena Udrea susţine că Ionuţ Matei a fost numit în funcţia de vicepreşedinte al ÎCCJ la propunerea şi recomandarea fostului director adjunct al SRI Florian Coldea. 

„Ionuţ Matei a fost vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în mandatul Liviei Stanciu, iar despre dânsul am declarat la audierea de la Comisia SRI, referitor la modul în care au fost numiţi în anumite funcţii procurori şi judecători cu susţinerea SRI, am declarat explicit despre Ionuţ Matei că a fost numit la propunerea şi la recomandarea domnului Florian Coldea, adjunct SRI la vremea aceea, lucru pe care domnul Coldea mi l-a spus mie (...) Coldea l-a definit ca fiind „omul nostru”, adică al dânsului, nu al meu. În aceste condiţii, nu cred că se poate pune problema unui proces echitabil în „Gala Bute” în ceea ce mă priveşte. Vom cere recuzarea la termenul viitor şi voi face în aşa fel încât audierea de la Comisia SRI să fie făcută publică. Sunt şi alte persoane care ştiu cum a ajuns Ionuţ Matei şi cu susţinerea cui a fost numit. Sunt alte persoane, se ştie acest lucru la Comisia SRI. Fac această afirmaţie chiar în lipsa desecretizării de la Comisia SRI”, a adăugat Udrea. 

 

Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată de ÎCCJ, pe 29 martie 2017, la şase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Procesul se află în faza de apel. 

 

×