Presiunea asupra Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție se accentuează odată cu desemnarea prin concurs a conducerii acestei unități specializate din interiorul Parchetului General. Calendarul procedurii stabilește data de 18 iunie ca moment al finalizării examinării candidaților printr-un interviu. Trei magistrați doresc să conducă SIIJ, dar obiectivele lor sunt diferite. Pîrlog Bogdan Ciprian are ca obiectiv explicit anunțat comisiei prin documentul depus în 29 mai „sistarea imediată a activității Secției”. Astăzi, interviul este transmis în direct. Se anunță spectacol mare la CSM.
Consecvența este una din calitățile care nu i se pot contesta procurorului militar Pîrlog: dorește cu toate mijloacele să desființeze Secția pe care vrea să o conducă. A protestat public față de inființarea SIIJ; a participat activ la manifestațiile care contestau modificările la Legile Justiției; a fondat o organizație care are ca titulatură protejarea procurorilor , considerând că este amenințat în exercitarea independentă a profesiei. Așadar, este cunoscut ca un #rezisent de bază, care nu scapă nici o ocazie să se manifeste ca un adversar al inițiativelor sau acțiunilor guvernului PSD –ALDE. A devenit celebru în contextul mitingului din 10 august 2018 prin rolul confuz de procuror militar în misiune sau de participant civil la protest. Atunci au ieșit la iveală și informații din mapa profesională a procurorului Pîrlog.
Obiectiv pentru lent-colonel: demolarea
Pîrlog a fost hotărât să participe la concursul pentru șefia SIIJ, vacantată prin desemnarea ca judecător la Curtea Constituțională a procurorului șef Gheorghe Stan. Comisia de examen a apreciat însă că Pîrlog nu îndeplinește una dintre condițiile de admitere la concurs - vechimea neîntreruptă de 18 ani în funcția de procuror. Candidatul contestă această decizie și Plenul CSM stabilește, în 4 iunie 2019, prin Hotărârea nr.112, admiterea la concurs cu un vot majoritar de 11 la 4. După aprobarea candidaturii, a devenit public și Proiectul procurorului militar Pârlog, cu grad de lent-colonel, referitor la „exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru funcția de Procuror-șef al SIIJ”. Actul depus care să-i susțină candidatura cuprinde toate criticile colectate la adresa înființării și funcționării SIIJ, chiar dacă Decizia nr 33/2018 a respins obiecțiile de neconstituționalitare în această speță. „Lucrarea” candidatului Pîrlog reprezintă un program articulat de demolare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție pe care ar vrea să o conducă. Tehnica demolării din interior a unor instituții sau activități cu statut legal nu este nouă în România, dar niciodată nu am reținut un program asumat de acest fel. Citez din Obiectivele operaționale pentru viitorul mandat”, anunțate de Pîrlog Bogdan Ciprian:
„- Sistarea imediată a activității Secției ca urmare a constituirii nelegale a acesteia
- Restituirea dosarelor către parchetele de la care au fost luate ilegal
- Restituirea dosarelor nou formate către parchetele competente
- Sesizrea unităților de parchet competente de a efectua urmărirea penală față de procurorii din cadrul secției, care au comis infracțiuni în activitatea desfășurată în cadrul secției (de ex. efectuarea cercetărilor în cadrul dosarului „Timmermans”)”.
Acest ultim punct o vizează pe contracandidata la șefia SIIJ, Adina Florea, care a deschis dosarul „Timmermans” în februarie 2019, la sesizarea luju.ro. Răzvan Savalic a depus o plângere penală la Parchetul General împotriva vicepreședintelui Comisiei Europene, Timmermmans, și a reprezentantei la București a UE, Cristea, pentru falsificarea Raportului MCV. În martie 2019, dosarul a fost clasat, după cercetarea obligatorie, conform legii, a sesizării.
Contracandidați, procurori puși pe treabă
La proba finală de evaluare - interviul, programat marți de la ora 10, la CSM - se află în concurență cu Pîrlog procurorii Adina Florea și Sorin Eugen Iasinovschi. Florea a venit de la Parchetul CA Constanța și a trecut deja prin „probe de foc” la SIIJ. Iasinovschi a funcționat la parchete din Suceava, Câmpulung și Vatra Dornei, intrând în magistratură în anul 1995. Până atunci a fost ofițer specializat în rachete și radiolocație. Din octombrie 2018 este procuror în SIIJ.
Lucrarea candidatului Pîrlog reprezintă un program articulat de demolare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție pe care ar vrea să o conducă