x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Probe falsificate în dosare DNA

Probe falsificate în dosare DNA

de Dan Constantin    |    02 Noi 2017   •   14:35
Probe falsificate în dosare DNA

Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, a fost arestat în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2016. Probele procurorilor DNA aduse în instanță pentru a dovedi că inculpatul este corupt cad ca popicele. Martorii își retrag în timpul audierii în fața judecătorilor declarațiile date la DNA Cluj. Mame care alăptau au fost supuse presiunilor psihice, smulse de lângă bebeluș, pentru a da declarații care să-l înfunde pe Cherecheș. Amenințarea standard: o să înfunzi pușcăria pentru declarații mincinoase. Apropiați ai denunțătorului Șpan Cristian, angajați la firmele acestuia, nu susțin teza acuzării. Șpan, proprietar al echipei locale de fotbal și mogulaș local de presă, nu i-a dat mită lui Cherecheș, ci banii erau returnați ca un împrumut luat de la primar.

Mari dubii planează asupra ,,probei beton” a acuzării: înregistrarea unor dialoguri Cherecheș-Șpan. Chiar birocrația probelor este ,,șmecherită”. Din cele 41 de înregistrări, nouă nu au procese-verbale; altele sunt datate înainte de autorizarea interceptării sau nu sunt originale, fiind copiate pe un laptop după telefonul dat de procurori lui Șpan. Problemele au apărut încă de la arestare, când acuzatul a negat autenticitatea convorbirilor. Cherecheș a fost sub mandat de ascultare din decembrie 2015 până în aprilie 2016. Tribunalul din Cluj-Napoca, unde se judecă procesul, a admis o expertiză asupra înregistrărilor pe care apărarea le consideră nevalide, neautorizate, falsificate prin montaj și juxtapunere. Expertul independent ales, Cătălin Grigoraș, fost ofițer SRI, care lucrează acum ca specialist în Statele Unite, ar putea să schimbe radical mersul acestui proces.

DNA utilizează frecvent alterarea probelor. În acuzarea lui Paltin Sturdza, la Brașov, apărarea a demontat autenticitatea convorbirilor. Plângerea pentru falsificare a ajuns la Înalta Curte. În dosarul profesorului Vasile Astărăstoaie, procurorul Emilian Eva a falsificat corespondența electronică pentru a susține acuzarea. 

 

×
Subiecte în articol: Cătălin Cherecheș,