x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Șef la Interne, candidat sigur la pușcărie

Șef la Interne, candidat sigur la pușcărie

de Dan Constantin    |    06 Oct 2016   •   11:21
Șef la Interne, candidat sigur la pușcărie
Sursa foto: Adrian Manolache

Demnitatea de ministru se dovedește a fi în România o funcție periculoasă. Gloria este efemeră în condițiile de instabilitate politică, iar schimbările de regim sunt urmate de represiuni în procesele politice încheiate cu condamnări comandate. Eliminarea fizică a adversarilor care au condus guverne, ministere, instituții importante ale statului nu sunt o invenție a comuniștilor. Înnoirea clasei politice, un slogan la modă, nu s-a făcut niciodată cu mănuși. O țară care are la activ doi șefi de stat executați, doi regi alungați, numeroși premieri condamnați arată o istorie agitată, care și-a ,,tocat” demnitarii pe bandă rulantă.

De departe, în ultimul secol, cel mai periculos portofoliu este cel al Internelor. Dacă amintim nume celebre cu un destin tragic - I.G. Duca, Armand Călinescu, Nicolae Iorga, Gabriel Marinescu, uciși în perioada interbelică -, vedem că protecția demnitarilor care conduceau acest minister sau au avut funcția respectivă este iluzorie. Schimbarea din '89 i-a adus în fața justiţiei pe câțiva miniștri de Interne din perioada Ceaușescu-Emil Bobu, Gheorghe Homoștean, Tudor Postelnicu, iar Ion Stănescu și Alexandru Drăghici au murit în condiții neclare. Cu asemenea ,,moștenire”, fiecare nou ministru instalat la Interne își face cruce la preluarea funcției și aduce preoții să facă sfeștanie pentru ocrotire.

Serie deschisă de generalul Chițac

Primul ministru de Interne postrevoluționar, Mihai Chițac, a deschis lista șefilor acestui minister condamnați în democrația tulbure. Generalul nu a rezistat tensiunilor din Piața Universității, dar condamnarea a primit-o, la fel ca și generalul Stănculescu, pentru dosarul revoluției de la Timișoara. Succesorul la condamnări, Victor Babiuc, a primit și el o pedeapsă la pușcărie, aplaudată de Băsescu, pentru acuzele trase de păr din procesul schimbului de terenuri ale Armatei cu Becali. Doru Viorel Ursu, George Ioan Dănescu, Doru Tărăcilă, Gavril Dejeu, Dudu Ionescu ies din funcții fără urmări penale. Ioan Rus scapă de dosare prin demisie la Referendum, Marian Săniuță este doar audiat în dosarul înghețat EADS-Frontiera, iar Dan Nica dă declarații în Microsoft. Urmează o serie grea: Blaga - pus sub control judiciar, Gabriel Oprea - cu o mulțime de dosare, Gabriel Berca, o condamnare nedefinitivă la închisoare. Liviu Dragnea a fost condamnat cu suspendare în Referendum, Cristian David este în curs de executare a condamnării pentru luare de mită. Petre Tobă este încheietorul plutonului de miniștri de Interne cu o problemă plimbată de DNA. Au reușit să iasă fără dosare din funcție în ultimii ani doar Mircea Dușa, Radu Stroe și nevinovatul de la natură Traian Igaș.

Doi miniștri doborâți de DNA cu un singur glonț

Gabriel Oprea și Petre Tobă au căzut în ,,tandem” în dosarul DIPI. Speța ridică problema anchetelor care caută probe în documente clasificate. Constituțional, dacă apărătorul nu poate accesa secretele, aceste probe sunt eliminate de instanță. Cheia este acum la Curtea Constituțională. Tudorache, noul ministru de Interne, automat intrat în plutonul potențialilor penali, a declarat că a găsit calea legală pentru desecretizări; motivul pentru care Tobă este acuzat de procurorii DNA - tocmai protecția documentelor clasificate. CSAT devine în logica dosarului DIPI o instituție care va putea fi călcată de procurori pentru percheziții. Ultima redută se apără timid cu un doctorat subțire...

Un trio al miniștrilor care au condus Ministerul de Interne este pus să defileze pe scena de la DNA. Ei trei confirmă regula că de la Interne sunt șanse mici să ieși cu fruntea sus.

×