x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Tâlhari și violatori fără pericol social. Decizii judecătorești stranii

Tâlhari și violatori fără pericol social. Decizii judecătorești stranii

de Diana Scarlat    |    25 Aug 2016   •   14:46
Tâlhari și violatori fără pericol social. Decizii judecătorești stranii
Sursa foto: Purestock/Getty Images/Purestock

România nu are o lege prin care magistrații să poată fi trași la răspundere în cazul în care dau decizii greșite iar unii judecători își permit în continuare să lase în libertate infractori periculoși. Cea mai recentă decizie de acest fel a fost luată de Judecătoria Carei. Ieri, un tâlhar a fost lăsat în libertate după ce a intrat în casa unor bătrâni și i-a bătut cu bestialitate, pentru banii de înmormântare.

Judecătorii sunt liberi să scoată din închisoare infractori periculoși sau să-i lase liberi pe străzi, dacă nu consideră că reprezintă pericol public. Doar judecătorii de la tribunalele de arbitraj sunt trași la răspundere, explică Rodica Vlaicu, președintele Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat, de la Târgoviște: „La începutul anului, ministrul Justiției a propus un proiect de lege privind responsabilitatea magistraților, de care avem nevoie în România. Ar trebui să fie pedepsită exercitarea funcției cu rea credință sau cu gravă neglijență. Astfel de fapte sunt pedepsite și în alte țări. Activitatea noastră este asimilată cu cea a judecătorilor, iar noi putem fi sancționați, conform legii, în cazul în care nu ne facem treaba bine. Corect ar fi ca și judecătorii să fie sancționați. Statul român plătește anual sume foarte mari pentru deciziile CEDO și nu este normal să plătească statul. Magistrații trebuie să fie responsabilizați și sancționați pentru decizii, așa cum orice persoană răspunde pentru faptele sale. Nu se încalcă independența justiției printr-o astfel de lege, ci chiar se întărește. O hotărâre trebuie să fie luată cu înțelegerea legii și în spiritul legii”.

Invitație la infracțiune

Luni noaptea, la ora 3.00, o familie de pensionari din comuna Pir, Județean Satu Mare, a fost atacată cu bestialitate de un tâlhar care i-a bătut cu o bâtă, pentru a le fura banii de înmormântare. Polițiștii de la Tășnad au prins infractorul. Bătrânul de 84 de ani și soția lui, de 81 de ani, au ajuns în stare gravă la spital, însă un judecător de la Carei l-a lăsat liber pe tâlharul de 21 de ani, motivând că nu și-a atins scopul, pentru că nu a reușit să le fure banii. Infractorul este cercetat în stare de lilbertate pentru tentativă la tâlhărie calificată, ceea ce poate să pară mai puțin periculos decât o tâlhărie dusă la „bun sfârșit”, din perspectiva judecătorului care știe că trebuie să dea până la jumătate din pedeapsa pentru fapta făcută pe de-a-ntregul. Astfel de tâlhării sunt comise în toată țara, dar nici măcar faptul că l-ar putea încuraja pe infractor să încerce în continuare să facă rost de bani prin această metodă nu l-a determinat pe magistrat să ia altă decizie. Tot în urma unei decizii de judecare în libertate a unui violator de 17 ani, de la Vaslui, o judecătoare a făcut posibilă sechestrarea unei fete de numai 12 ani, care a fost violată în luna mai a acestui an. Judecătoarea și-a motivat decizia prin faptul că „bietul copil” ar fi trebuit să-și poată petrece Paștele acasă, după ce o violase pe mama prietenului lui, dar în zilele de sărbătoare pe care i le-a acordat magistratul, a mai făcut o victimă, cu o faptă mult mai gravă. Copila se întorcea de la magazinul din sat, când s-a întâlnit cu violatorul, într-o zonă mai puțin circulată. Acesta a târât-o într-o curte părăsită, unde a violat-o sub amenințarea unui cuțit.

 „Orice greșeală în aprecierea obiectivă a unor astfel de fapte se traduce în potențiale victime ale unor infracțiuni de tâlhărie, viol sau omor. S-a constatat că de cele mai multe ori, un infractor recidivist, pe măsură ce involuează social, evoluează infracțional: de la furt trece la tâlhărie, de la tâlhărie trece la omor. Și asta, cu ajutorul unor judecători fie prea indulgenți, fie corupți. Aceștia sunt, însă, foarte puțini, iar cei corupți își ispășesc deja pedepsele. Din fericire, cei mai mulți judecători apreciază obiectiv pericolul social pe care-l reprezintă cei care au comis infracțiuni și iau măsurile adecvate pentru binele societății”, spune criminologul Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei.

Disperarea victimei și a familiei

Decizia judecătoarei care a eliberat adolescentul violator de la Vaslui a distrus viața unei întregi familii, nu doar a fetiței de 12 ani care a fost violată. „Merg cu ea și la preot, nu mai este ea, îi e frică afară, îi e frică să doarmă singură. Nu știu ce să fac. Trebuia să plătească fata mea, ca să-l închidă. Fata mea putea fi omorâtă sau aruncată în fântână, acolo, cum a amenințat-o”, a declarat presei mama copilei care a devenit victimă. Infractorul nu fusese arestat nici măcar după cel de-al doilea viol, iar decizia de cercetare în stare de arest s-a luat după ce a izbucnit scandalul în presă.

Un tâlhar a atacat o familie de octogenari pentru a le fura banii de înmormântare, i-a lovit cu o bâtă, dar judecătorul nu a considerat că infractorul reprezintă un pericol pentru societate.

 

Plătim anual milioane de euro pentru procese câștigate la CEDO, nu doar de către deținuții care dau statul în judecată pentru condițiile din închisori, ci și de persoanele care au avut de suferit în urma unor decizii judecătorești care ulterior s-au dovedit a fi greșite. Cu toate acestea, legea răspunderii magistraților mai are de așteptat până când va avea o formă finală.

×