x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Iași: Sute de credincioși au participat la procesiunea de scoatere a raclei Sfintei Cuvioase Parascheva

Iași: Sute de credincioși au participat la procesiunea de scoatere a raclei Sfintei Cuvioase Parascheva

10 Oct 2017   •   10:25
Iași: Sute de credincioși au participat la procesiunea de scoatere a raclei Sfintei Cuvioase Parascheva

Câteva sute de credincioşi din ţară şi din străinătate au venit la Iaşi pentru a lua parte la procesiunea de scoatere a raclei Sfintei Cuvioase Parascheva, manifestare religioasă care a avut loc în cursul dimineţii de marţi, în jurul Catedralei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

După procesiune, racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost depusă în baldachinul special amenajat în Curtea Catedralei Mitropolitane.

Un sobor de preoţi, conduşi de Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, purtat baldachinul cu moaşte în procesiune pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, după care urmează oficierea, în curtea Catedralei Mitropolitane, a slujbei de sfinţire a apei şi Taina Sfântului Maslu, precum şi Sfânta Liturghie.

La procesiune au luat parte câteva sute de pelerini care au venit încă de luni la Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Potrivit tradiţiei, moaştele vor fi scoase din Curtea Mitropoliei şi vor fi purtate în procesiunea ''Calea sfinţilor'' pe străzile din centrul Iaşiului, după care vor fi reaşezate în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Racla va rămâne aici până când se vor închina toţi pelerinii sosiţi la Iaşi de hramul Sf. Cuvioase Parascheva.

Cunoscută şi sub numele de Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Tradiţia spune că şi-a împărţit hainele şi hrana cu săracii, deşi era mustrată de părinţii ei. După moartea acestora, Parascheva a renunţat la avere şi a părăsit casa părintească pentru a intra în monahism la o mănăstire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat la Ierusalim, retrăgându-se apoi în pustiul Iordanului, într-o mănăstire de maici, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani, după care s-a întors în satul său natal, Epivat, unde a mai trăit încă doi ani, în post şi rugăciune.

Moaştele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserică din Epivat, apoi la Tarnovo, iar în secolul al XVI-lea au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, aşezându-le în biserica Mănăstirii ''Sfinţii Trei Ierarhi''.

Racla Sfintei Parascheva a fost mutată în Catedrala Mitropolitană la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1888, după ce moaştele au scăpat neatinse din incendiul de la Biserica ''Trei Ierarhi".

În prezent, moaştele Cuvioasei Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Deşi Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în întreaga Patriarhie Română, ea este considerată ocrotitoarea Moldovei.

Canonizarea Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955. Tot atunci a fost stabilită şi data de prăznuire a Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Sfintei Cuvioase Parascheva