x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc au strâns o ulțime impresionantă de credincioși

Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc au strâns o ulțime impresionantă de credincioși

19 Mai 2018   •   19:10
Rusaliile Catolice de la Șumuleu Ciuc au strâns o ulțime impresionantă de credincioși
Sursa foto: Veres Nándor/MTI/MTVA

O mulţime impresionantă, unită în credinţă, a participat, sâmbătă, la marele pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, închinat Fecioarei Maria, care are o tradiţie de secole. 

Încă de la primele ore ale dimineţii, oamenii au urcat muntele Şumuleu pentru a ajunge în faţa altarului în aer liber, de la care s-a oficiat Sfânta Liturghie de Rusalii. Cei mai mulţi purtau steaguri religioase, crenguţe verzi şi rosteau cântece şi rugăciuni către Fecioara Maria. Unii dintre pelerini au venit pe jos de la distanţe impresionante spunând că i-a întărit credinţa şi convingerea că Fecioara Maria îi va veghea şi le va răspunde la rugăciuni. 

Izsák Laszlo are 64 ani şi a pornit către Şumuleu Ciuc pe 4 aprilie, de la Mariazell, Austria, un important loc de pelerinaj din această ţară, de unde începe Via Mariae, drumul spiritual care trasează o cruce pe harta Europei Centrale şi are ca finalitate marea procesiune de Rusaliile Catolice din Harghita. 

Însoţit de prietenul său Magyarós Csaba, pelerinul originar din judeţul Harghita spune că la finalul drumului, după 1300 de kilometri, se simte de parcă ar fi "în Cer" şi speră că toţi oamenii vor fi mai buni, mai răbdători, vor avea grijă unul de celălalt şi se vor iubi din suflet. 

Izsák Laszlo a avut şi un mesaj către toţi credincioşii, maghiari şi români, indiferent de confesiune: "să fie fraţi, ca şi până acum". 

Un alt pelerin, însoţit de soţia sa bolnavă, a venit din Ditrău, judeţul Harghita, şi a mărturisit că din anul 1994, când Maica Domnului l-a chemat pentru prima dată la pelerinaj, nu a lipsit niciodată şi simte că toate rugăciunile i-au fost ascultate. 

Printre participanţii la procesiune s-a numărat şi o doamnă de 82 ani, din judeţul Bacău. Povesteşte că, până când a urcat muntele, şi-a pierdut tălpile la ambii pantofi şi a căzut de trei ori, "ca Iisus", dar Maica Domnului a ajutat-o să ajungă cu bine la destinaţie şi i-a umplut sufletul de bucurie. 

"Fecioara Maria ne ajută mult, numai să ştim să ne rugăm şi să avem credinţă, altfel e degeaba", spune femeia, care speră să poată ajunge şi anul viitor. "Dacă nu, vă voi privi din cer", adaugă ea. 

Un credincios în vârstă de 81 ani susţine că, la fel ca orice pelerin care merge la Lourdes, la Fatima, la Medjugorje sau la Nicula, lângă Cluj, simte "o înălţare în suflet pentru Maica Domnului, cea care a fost declarată oficial de Papa Francisc, ca Mama Bisericii". 

Mai sunt două ore înainte de a începe Sfânta Liturghie organizatorii evenimentului - reprezentanţi ai Ordinului Franciscanilor - făceau ultimele pregătiri, împodobesc altarul cu flori, anunţă de la microfon numele localităţilor de unde vin pelerinii şi îi îndeamnă să aibă grijă unii de ceilalţi, să fie atenţi la copii şi la persoanele în vârstă. 

Din difuzoare se aud cântece religioase, unii dintre preoţi îi spovedesc pe credincioşii care doresc acest lucru şi mulţi dintre cei prezenţi rostesc rugăciuni şi se pregătesc de Sfânta Liturghie. 

În tot acest timp, grupuri numeroase de pelerini, unii îmbrăcaţi în port popular, se îndreaptă spre şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi muntele Şumuleul Mic. 

Printre cei prezenţi se numără persoane de toate vârstele, de la vârstnici care abia pot merge şi care se ajută de bastoane sau se sprijină de cei mai tineri, până la copii de câteva luni, purtaţi în braţe de părinţii lor. 

Potrivit tradiţiei, mulţi dintre pelerini s-au oprit la catedrala franciscană de la baza dealului Şumuleu şi s-au închinat la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, după care au pornit în procesiune către locul unde s-a oficiat liturghia. 

Unii dintre credincioşi nu au folosit ruta obişnuită pentru a ajunge la altarul în aer liber, ci au urcat spre locul slujbei pe un deal abrupt, denumit şi "Drumul Crucii", care porneşte la câteva sute de metri de catedrala franciscană şi pe care se află 14 cruci ce simbolizează locurile de oprire a lui Isus pe Golgota. 

De asemenea, unii dintre ei s-au recules la patru vechi lăcaşe din zonă: Capela Salvator, Capela lui Iisus Suferind, Capela Sfântul Anton şi Capela Sfântul Ioan din Nepomuk. 

"Nu am simţit deloc oboseala. Parcă aş fi zburat. Şi ştiu sigur că m-a ajutat Fecioara Maria să ajung cu bine", spune un domn din Satu-Mare. 

Cu puţin timp înainte de începerea slujbei, la faţa locului ajunge cordonul oficial, format din preoţi şi credincioşi, care au purtat Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului. Alături de ei se află şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, însoţit de soţia sa, Anita Herczegh, cei doi fiind primiţi cu aplauze de către participanţi. De asemenea, cu aplauze a fost primit şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, printre participanţi numărându-se şi reprezentanţi ai comunităţii maghiare din România. 

Sfânta Liturghie de Rusalii a fost oficiată de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, episcopul auxiliar de Vac (Ungaria), dr. Varga Lajos, şi episcopul auxiliar de Miercurea Ciuc, Tamás József. 

Singurul invitat al slujbei de Rusalii, care a rostit şi predica festivă, a fost părintele Marian Adam Waligóra, rector şi superior local de Jasna Góra (Częstochowa, Polonia). 

Arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, a vorbit despre însemnătatea pelerinajului, dar şi despre motto-ul din acest an - cuvintele Fecioarei Maria, adresate Domnului, la Bunavestire: "Fie mie după cuvântul tău". 

"Aici, la Şumuleu Ciuc, în fiecare an, sâmbătă, înainte de Rusalii, ne adunăm pentru a-i mulţumi Preacuratei Fecioare Maria că strămoşii noştri, în 1567 au putut rezista Reformei şi au rămas credincioşi şi fideli faţă de credinţa noastră străbună, catolică. Iar pelerinajul de anul acesta vrea să ne arate Preacurata Fecioara Maria, ca model al tuturor creştinilor, în acceptarea voinţei dumnezeieşti", a spus dr. Jakubinyi György. 

În timpul slujbei a început să plouă, dar cei peste 140.000 de participanţi nu s-au clintit din loc, până când evenimentul nu a luat sfârşit şi au plecat bucuroşi că au putut ajunge şi în acest an la procesiunea considerată a fi cea mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est. 

La fel ca şi în anii precedenţi, nu au fost rostite discursuri, organizatorii dorind să nu dea evenimentului conotaţii politice. 

Manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi a celui secuiesc. 

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are în centru statuia Fecioarei Maria, aflată în Catedrala Franciscană din apropiere, care este considerată făcătoare de minuni, preoţii şi credincioşii fiind de părere că cel mai mare miracol al său este evenimentul care stă la originea acestui pelerinaj. 

În 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin. Aceştia s-au împotrivit şi, adunaţi la Şumuleu sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfrunte armata mult mai numeroasă a principelui. În tot acest timp, cei rămaşi la biserică - bătrânii, femeile şi copii - s-au rugat la statuia Fecioarei Maria să îi ajute pentru a-şi apăra credinţa. Secuii s-au întors la Şumuleu împodobindu-şi steagurile cu crengi de mesteacăn şi, împreună cu cei aflaţi în biserică, s-au rugat Domnului şi Sfintei Fecioare în semn de mulţumire. 

În memoria acestui eveniment istoric, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc, purtând crengi verzi în mâini, şi se roagă la statuia făcătoare de minuni. AGERPRES

×