Din 1983 nu s-au mai înregistrat atâtea catastrofe naturale cum au avut loc în 2010, soldate cu 300.000 de morţi şi pagube de 98 de miliarde de euro. La 12 ianuarie 2010, o catastrofă de proporţii biblice s-a abătut asupra Haitiului, una din cele ma sărace ţări ale planetei. În acea zi, capitala Port-au-Prince a fost lovită de un cutremur de proporţii care a provocat moartea a 222.750 de persoane. Nu a fost însă singura tragedie naturală care a lovit planeta, considerată de compania germană de asigurări Munich Re, "cea mai mare catastrofă naturală după 1983", notează Las Provincias, citat de Agerpres.
Compania a dat publicităţii un bilanţ anual în care a constatat că de-a lungul anului 2010 s-au produs 950 de dezastre naturale, care au provocat în total 295.000 de morţi şi pagube materiale în valoare de 98 de miliarde de euro."Numărul ridicat al catastrofelor relaţionate cu clima şi temperaturile record din diferite regiuni ale planetei constituie noi indici ale avansării schimbării climatice", a asigurat Torsten Jeworrek, preşedintele executiv al Munich Re la anunţarea bilanţului tragic al ultimelor 12 luni. "Anul trecut s-au văzut principalele riscuri cărora trebuie să le facem faţă. A fost o serie întreagă de cutremure şi de uragane care au lovit planeta", a subliniat el.
Cutremurul care a afectat Haiti a fost de departe cel mai grav dezastru natural ca număr de pierderi de vieţi omeneşti, dar cele două catastrofe cele mai ample în termeni economici - potrivit celei mai mari companii de asigurări din lume - a fost seismul din Chile, din 27 februarie, care a provocat pagube în valoare de 22 de miliarde de euro, şi inundaţiile din Pakistan - dintre lunile iulie şi septembrie - ale căror pierderi materiale s-au cifrat la 75 de miliarde de euro.
Celelalte două mari catastrofe naturale care au avut loc în 2010, potrivit Munich Re, au fost valul de căldură care a lovit Rusia între iulie şi septembrie şi cutremurul din China, din 13 aprilie. Temperaturile ridicate şi incendiile din perioada verii au provocat moartea a 56.000 de oameni în Europa de Est, în timp ce seismul chinez s-a soldat cu 2.700 de victime. Totuşi unul din dezastrele cele mai costisitoare pentru companiile de asigurare au fost cutremurele care au lovit Noua Zeelanda, soldate cu pagube de 2,5 milioane de euro deşi nu au existat victime omeneşti.
Compania germană a avertizat şi cu privire la noile ameninţări cu care se va confrunta planeta noastră într-un viitor apropiat. Potrivit expertului Peter Hoppe, director al departamentului de cercetare a riscurilor din cadrul Munich Re, omenirea se va confrunta cu o creştere a temperaturii oceanelor, ca urmare a schimbării climatice. Este un aspect care a atras atenţia companiei care a constatat că anul trecut sezonul uraganelor care au afectat Atlanticul a fost, conform numărului şi intensităţii lor, cel mai puternic din ultimii o sută de ani.
"Din fericire majoritatea acestor uragane s-au petrecut în largul mării, însă lucrurile ar putea evolua diferit", a avertizat Jeworrek. Nici Europa nu a scăpat de astfel de dezastre, uraganul Cynthia din februarie lăsând în urmă 65 de morţi şi pagube materiale estimate la 4,5 miliarde de euro. Expertul german a subliniat că dezastre mai mari decât cele din în 2010 au avut loc în 1983, când seceta cumplită din Etiopia s-a soldat cu pierderea a 300.000 de vieţi omeneşti.
Sursa foto: www.human.org.au