x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit "vanatorul de nazisti"

A murit "vanatorul de nazisti"

de Marina Constantinoiu    |    21 Sep 2005   •   00:00
A murit "vanatorul de nazisti"

Celebrul "vanator de nazisti", austriacul Simon Wiesenthal (foto), a decedat ieri la Viena, la varsta de 96 de ani, a anuntat, pe site-ul sau de Internet, www.wiesenthal.com, centrul care poarta numele initiatorului sau.

Wiesenthal a ajutat la deferirea in fata Justitiei a peste 1.100 de criminali de razboi nazisti, "in ciuda apatiei si a indiferentei lumii", dupa cum noteaza Simon Wiesenthal Center. De altfel, centrul s-a ocupat si de cazul Romaniei, despre care afirma, intr-un raport, ca este tara care in ultimii ani a depus cele mai mici eforturi in urmarirea penala a celor care se fac vinovati de crime naziste in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

ACTIV. Centrul a lansat anul trecut Programul "Ultima sansa", pentru a se demasca posibili participanti sau colaboratori din Romania la crimele impotriva evreilor din perioada celui de-al doilea razboi mondial. Pentru informatiile care duceau la prinderea criminalilor de razboi se oferea o recompensa de 10.000 de dolari. Potrivit unor surse bine informate, in urma acestei campanii s-ar fi strans informatii ce urmau a fi verificate in privinta a 30 de persoane, suspectate de a fi participat la Holocaust.

Simon Wiesenthal a supravietuit lagarelor de concentrare naziste, dar 89 dintre rudele sale au murit in aceste lagare ale mortii. In 1945, Wiesenthal a fost eliberat de americani din lagarul de concentrare de la Mauthausen (Austria). Wiesenthal este cel care in 1953 a semnalat prezenta in Argentina a lui Adolf Eichmann, unul dintre principalii executanti ai "solutiei finale", judecat in cele din urma si executat in Israel in 1962. (Marina Constantinoiu)

×
Subiecte în articol: observator