x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Accident de muncă suspect: rudele n-au acces la dosarul anchetei

Accident de muncă suspect: rudele n-au acces la dosarul anchetei

de Diana Scarlat    |    17 Aug 2020   •   13:17
Accident de muncă suspect: rudele n-au acces la dosarul anchetei

Un român care lucra la o firmă de construcții cu sediul social în Belgia a murit, cu trei ani și jumătate în urmă. În România, familia a primit un sicriu sigilat și a așteptat rezultatul unei anchete care n-a venit nici până astăzi. Văduva românului a încercat să afle mai multe amănunte de la Ambasada României la Bruxelles, dar misterul n-a fost elucidat încă. Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada transmit oficial că o cercetare s-a făcut – însă membrii familiei susţin că nu au acces la date.

 

Văduva românului dispărut în condiții misterioase încă nu știe dacă și-a înmormântat soțul sau a primit un sicriu gol, pentru că nu l-a putut desigila. Mai mult, în trei ani și jumătate a auzit mai multe variante ale momentului morții soțului ei, dar nu a văzut niciun certificat IML sau rezultatul vreunei anchete pentru accident de muncă soldat cu decesul victimei.

 

Întrebări fără răspuns

 „Soțul meu, Petcu Viorel, a decedat la data de 19 decembrie 2016, în orașul Oostende, Belgia. Lucra cu acte în regulă la firma Vali Construct. Vreau să aflu cauza decesului și rezultatul anchetei. Am sunat la Ambasadă și mi s-a spus că apare viu în acte, în condițiile în care pe sicriu era sigiliul Ambasadei”, ne-a mărturisit văduva celui dispărut, Mihaela Petcu.

Cu Ambasada României în Belgia a avut o corespondență prin e-mail, dar ultimul răspuns pe care l-a primit a fost telefonic, apoi nu i-a mai răspuns nimeni la mesaje.

 

Precizări de la MAE

În urma unei solicitări din partea Jurnalului, Ministerul Afacerilor Externe precizează că „Ambasada României la Bruxelles nu a fost contactată de către familia cetățeanului român decedat, în vederea solicitării de asistență consulară pentru repatrierea trupului neînsuflețit sau înscrierea certificatului românesc, aceste demersuri fiind realizate direct de către familie, fără implicarea misiunii diplomatice”. În același răspuns al MAE se precizează că: „În urma demersurilor misiunii diplomatice, MAE precizează că autoritățile belgiene au confirmat faptul că cetățeanul român a decedat în anul 2016, pe teritoriul Regatului Belgiei. Totodată, autoritățile locale au menționat că în acest caz autoritățile judiciare au efectuat o anchetă pentru stabilirea circumstanțelor în care s-a produs decesul, o copie a dosarului putând fi solicitată doar de către familia defunctului, direct sau prin intermediul unui avocat”. Cu toate acestea, văduva ne-a declarat că nu a putut avea acces la respectivul dosar.

 

Din ceea ce i-au povestit martorii, văduva a aflat că soțul ei ar fi murit în timp ce încerca să-și salveze colegii de șantier dintr-un lift defect, care s-ar fi prăbușit.

×