Intr-un interviu acordat Jurnalului National, ziarista Adriana Mironescu, sotia fostului secretar general al MAI, spune ca acesta era certat de doi ani cu Mircea Banias, prespusul sau complice din port, ca sotul sau a demisionat inainte sa fie demis de premierul Boc, ca avocatii arestatilor n-au avut acces la probe si ca faimoasa suma de 8.000 de lei era destinata, sub forma de vin, unui protocol PD-L.
"Avocatii n-au avut posibilitatea sa vada nici o proba din dosar, fiindca nu li s-a pus la dispozitie nici un act de urmarire penala. Inculpatii si avocatii au avut doar posibiliatea sa se uite pe ele, cateva ore, in data de 23 mai, asta in timp ce procurorii instrumentau cauza de un an. Singurul document pus la dispozitia avocatului sotului meu este rezolutia de incepere a urmaririi penale, care cuprinde incadrarea juridica si, pe scurt, faptele care i se retin in sarcina.
Singura proba la care face referire procurorul in aceasta rezolutie este inregistrarea unei convorbiri telefonice din 3 iunie 2010. I se retine in sarcina initierea si constituirea unui grup infractional organizat la modul generic, fara a concretiza, fara a se arata care sunt presupusele activitati pe care le-ar fi putut desfasura in vederea initierii sI constituirii zisului grup. Asa cum m-a informatul avocatul sotului meu, atunci cand i s-a cerut in instanta sa concretizeze, procurorul a avut in vedere o infractiune de trafic de influenta, fara legatura cu activitatile specifice portuare si/sau de vama care fac obiectul constituirii grupului organizat', a declarat, intr-un interviu acordat Jurnalului National, jurnalista de televiziune Adriana Mironescu, sotia lui Laurentiu Mironescu, arestat in faimosul caz al Portului Constanta.
● Jurnalul National: Adriana, ce-i cu mita aia de 8.000 de lei din referatul arestare? A cerut sotul tau bani pentru a acea cu ce sa-si cumpere functie si protectie in partid?
● Adriana Mironescu: Procurorul se refera la primirea unei sume de bani, 8.000 de lei, care pana la urma n-au fost bani, ci a fost vin, pentru un protocol organizat cu ocazia alegerilor interne din filiala municipala a PD-L Constanta. Alegeri pe care le-a pierdut, Victor...
● Si ce treaba are vinul cu avaziunea si contrabanda din port?
● Unica legatura cu activitatile din port este persoana domnului Pilca. Procurorul spune ca Laurentiu (n.r. - Mironescu) ar fi trebuit sa traficheze pentru el, cu influenta sa politica, functia de director al portului. Ma gandesc ca, daca ar fi avut acea influenta politica, si-ar fi exercitat-o pentru el, nu pentru domnul Pilca.
● Si nici macar n-a incercat?
● Dupa ce a pierdut alegerile, sotul meu a depus o cerere, cum se obisnuieste, la partid, pentru a fi el insusi numit sef al portului. La inceputul lui 2010, Mironescu era nimic. Alegerile municipale au fost contestate de domnul Banias la Bucuresti. Deci sotul meu nu avea absolut nici o putere politica. Numirile se fac pe baza propunerilor organizatiilor judetene, nu municipale.
Mironescu si Banias nu-si vorbesc din 2009
● Ce l-a impiedicat, totusi, sa ajunga sef al portului pe sotul tau?
● Lipsa influentei politice, Victor! Cum ar fi putut el influenta o personalitate ca a domnului Berceanu, la acea data ministru in functie al Transporturilor, cu care n-a avut nici un fel de comunicare, niciodata?
● Pana la urma, sotul tau si Mircea Banias erau colegi sau pe pozitii adverse?
● Iti spun doar ca Laurentiu nu vorbeste cu domnul Banias din 2009, iar cu domnul Bogatu de peste doi ani. Cum ar fi putut sotul meu sa se afle in 2010 in acelasi grup infractional cu ei? Mai mult decat atat, raportat la pozitia celorlalti inculpati, avocatul nu mi-a comunicat nimic, pentru ca situatia nu are nici o legatura co sutul meu, caruia, repet, nu i s-a retinuit in sarcina nici o activitate legata de port sau vama. La audieri, nici un inculpat nu a facut referiri la persoana sotului meu.
Secretarul general al MAI si-a dat demisia. Premierul l-a demis si el
● A fost verificat sau nu, anterior numirii sale ca secretar general al MAI, de structurile abilitate?
● Sotul meu are certificat ORNISS (Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat) cu mentiunea SSID (secrete de stat de importanta deosebita), emis dupa data inceperii inregistrarilor telefonice. Facea materiale pentru Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). I l-au eliberat fara sa-l verifice serviciile secrete?
● Saltat de acasa, demis din functie, arestat. Ce mai urmeaza?
● Ai uitat sa adaugi perchezitia de la Eforie cu mine-n casa, urcat plansa in masina de una singura pe nerasuflate, ca sa ajung urgent la apartamentul nostru din Bucuresti (ca m-au amenintat ca ne sparg usa si, dupa ce am ajuns, au ridicat fix doua hartiute nerelevante, o nota dintr-o sedinta si o mazgalitura, de parca atunci cautau probe), stat pe culoarele tribunalului. Si vad ca mai avem de tras. Dar iti mai spun un lucru, Victor: in ziua perchezitiei, la ora 11, Laurentiu m-a sunat sI mi-a spus ca vrea sa demisioneze, fiindca nu vrea sa dauneze imaginii Ministerului. A rugat un prieten sa o trimita pe fax, dar numarul era gresit. Pana a facut rost de numarul corect, s-a facut 12:35. Iti pun la dispozitie dovada. Ministrul Igas era la premierul Boc, nu avea de unde sa stie ca Mironescu vrea sa demisioneze. Dupa ora 13, a aparut anuntul de destituire.
Citește pe Antena3.ro