x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Au fost expuse 18 noi piese dacice din argint la Muzeul Naţional de Istorie al României

Au fost expuse 18 noi piese dacice din argint la Muzeul Naţional de Istorie al României

28 Iul 2015   •   17:29
Au fost expuse 18 noi piese dacice din argint la Muzeul Naţional de Istorie al României
Sursa foto: Adrian Manolache

Muzeul Naţional de Istorie a României şi-a îmbogăţit colecţiile cu 18 noi piese din argint de factură dacică - fibule, coliere, inele, brăţări, pandantive şi falere - de o valoare excepţională datorită rarităţii lor, a declarat Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul general al MNIR, marţi, într-o conferinţă de presă.

"Exact acum o săptămână, marţi, am repatriat din Germania un fragment de tezaur conţinând 18 bijuterii dacice de argint. Piesele au fost reperate în comerţ, în cursul acestei primăveri, şi s-au declanşat procedurile judiciare pentru a obţine imobilizarea la vânzare a acestor piese şi crearea condiţiilor pentru ca ele să fie recuperate şi repatriate", a afirmat Ernest Oberlander-Târnoveanu, precizând că acest tezaur a fost recuperat "în condiţii neobişnuite", deoarece suma necesară "a fost pusă la dispoziţie de Ministerul Culturii prin Muzeul Naţional de Istorie".

Potrivit acestuia, recuperarea tezaurului s-a realizat "prin plata unei juste compensaţii", care s-a ridicat la suma de 43.000 de lei. "O sumă modică, vă spun cu toată răspunderea, faţă de valoarea intrinsecă a acestor piese şi sigur faţă de faptul că odată cu tezaurul am reuşit să obţinem şi o serie de informaţii care vor fi valorificate de autorităţile judiciare din cadrul anchetei", a spus acesta.

Tezaurul conţine piese întregi şi funcţionale, excepţionale datorită rarităţii lor şi a stării foarte bune de conservare, care se încadrează, din punct de vedere cronologic, în secolul I a. Chr., a mai spus directorul MNIR.

×