x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senatul pune stop la “Ia-mă nene”. Şoferii care transportă persoane “la ocazie”, amenzi de până la 5000 de lei

Senatul pune stop la “Ia-mă nene”. Şoferii care transportă persoane “la ocazie”, amenzi de până la 5000 de lei

de Mara Raducanu    |    01 Oct 2014   •   18:27
Senatul pune stop la “Ia-mă nene”. Şoferii care transportă persoane “la ocazie”,  amenzi de până la 5000 de lei

“Autostopul” sau tradiţionalul “ia-mă nene”, o metodă de transport practicată des în România, va deveni în curând o amintire. Asta deoarece senatorii au adoptat ieri un proiect de lege, iniţiat de Ministerul Transpotului, ce prevede ca persoanele fizice sau juridice care efectuează transport public de persoane cu un autoturism fără autorizaţie să fie sancţionate cu amendă de la 1.000 la 5.000 lei. Cu alte cuvinte, şoferii care transportă autostopişti şi primesc bani de la aceştia vor fi “arşi la buzunar”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie adoptat de  Camera Deputaţilor şi promulgat de preşedintele României. Surse din cadrul Poliţiei susţin însă că ei nu au fost consultaţi pe această temă, explicând faptul că prevederea este foarte greu aplicabilă în condiţiile în care nu există o procedură clară privind depistarea celor care practică taximetria ilegală. În această vară, când Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică proiectul de lege, fostul şef al Direcţiei rutiere, Lucian Diniţă, declara: "Dumneavoastră vi se pare aplicabilă prevederea? Nu am fost consultaţi şi nu ştiu cine are trebui să o aplice. Nu mă interesează aşa ceva. Ministerul Transporturilor trebuie să explice."

Ce spune Legea

Actul normativ adoptat de Senat completează Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere şi stabileşte amenzi între 1.000 şi 5.000 de lei pentru taximetria neautorizată. Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege iniţiat de Ministerul Transportului, în ultima perioadă de timp s-a constatat existenţa unor practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, “fapt care afectează în mare măsură atât transportul local, cât şi transportul judeţean de persoane”. În plus, potrivit “aceste practici ilicite determină efecte negative majore asupra activităţii economice a întreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat (...) şi asupra siguranţei circulaţiei rutiere. De asemenea, aceste practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor pun în dificultate asigurarea unui mediu concurenţial corect pe piaţa transportului rutier de persoane”, arată documentul citat. Proiectul, iniţiat de Guvern, care completează art. 55, alin.3 al Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, a fost aprobat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, cu 65 de voturi pentru şi o abţinere. Legea 38/2003 prevede că “transportul în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere se pot executa numai de transportatori autorizaţi”, însă nu conţine sancţiuni concrete pentru încălcarea acestei prevederi. Prin urmare, persoanele fizice sau cele juridice nu vor mai putea realiza transport public de persoane cu un autoturism dacă nu respectă prevederilor Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. În prezent, în legislaţia românească nu prevede dispoziţii pentru sancţionarea respectivelor fapte care să descurajeze aceste practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane.


×