x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Baze si inchisori - Romania, investigata

Baze si inchisori - Romania, investigata

17 Dec 2005   •   00:00

Americanii s-au intors in Romania. Pentru ca, la 6 decembrie, ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, si omolugul sau american, Condoleezza Rice, au semnat Acordul de Cooperare in Domeniul Apararii, in baza caruia Romania va utiliza facilitati militare si zone de antrenament impreuna cu fortele armate americane pentru a imbunatati securitatea in regiune si dotarile logistice, precum si pentru a intensifica cooperarea cu un aliat NATO important.

Dupa o saptamana de la vizita lui Rice la Bucuresti, un grup de specialisti americani a venit in Romania pentru o inspectie la baza aeriana Mihail Kogalniceanu din judetul Constanta. Intr-un comunicat al Ambasadei SUA la Bucuresti se arata ca 30 de experti ai Fortelor Armate ale SUA in Europa (USAFE) s-au aflat la Kogalniceanu in perioada 11-15 decembrie. Comunicatul precizeaza, fara alte detalii, ca expertii au realizat un studiu impreuna cu Aviatia Romana pentru a determina capacitatile aeriene pentru viitoarele operatiuni comune.

VENI, VIDI, VICI. Pe de alta parte, in urma cu doua zile, Timisoara a primit vizita unor alti experti - in drepturile omului. Florentin Scaletchi, presedintele Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului, precum si generalii Mihai Stan si Ionel Craciun s-au deplasat in orasul de pe Bega pentru a verifica acuzatiile ca, aici, Agentia Centrala de Informatii a SUA (CIA) ar fi infiintat inchisori secrete pentru suspectii de terorism. Pe parcursul investigatiilor de la Timisoara, cei trei au purtat discutii cu oficialii Bazei de aviatie militara si cu sefii Politiei, Armatei si Penitenciarului "Popa Sapca". Nu au gasit "vreo urma de inchisoare secreta si nici picior de terorist maltratat". Inspectiile au fost facute, pana acum, in judetele Constanta, Ialomita, Bucuresti si Tulcea. (Anca Aldea, Tiberiu Kiss)

×
Subiecte în articol: observator