x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bucatarese hoate - Furau de la gura copiilor

Bucatarese hoate - Furau de la gura copiilor

08 Oct 2005   •   00:00
Bucatarese hoate - Furau de la gura copiilor

Cartofi, ceapa, castraveciori murati, fasole, sapte paini, ba chiar si 1 kilogram de carne bine dosit. Nu este lista unei gospodine care se intoarce de la piata, ci continutul sacosei unei bucatarese de la Scoala pentru Hipoacuzici din Bucuresti. Toate merindele - furate din mancarea de pe o zi a copiilor cu probleme speciale.

"SCUFITELE" CINICE. Cu 20 de minute inainte de sfarsitul programului, doua "scufite" cu bagajul, probabil, de fiecare zi ies pe poarta institutiei. Le iesim inainte, pregatiti fiind cu camera ascunsa. Celelalte doua bucatarese aud galagie si o rup la fuga spre bucatarie ca sa nu fie prinse. Una dintre ele fuge de-i sar painile din sacosa. "Haideti, doamna, ca nu pareti a avea suflet rau. E prima oara cand fac una ca asta", se milogeste o stirba cu ochi de caine batut. Cele patru bucatarese stau la intrare in bucataria scolii ca niste pasari zburatacite de uliu, gata sa rastoarne tot ce au in sacose. La finalul operatiunii se aduna o taraba de produse. Scor final: 20 de paini din cele 80 - ratia pe o zi, cam 4 kilograme de cartofi, verdeata, bulion, orez, cutii de pate, lapte.

"Au avut copiii mancare de-ajuns", intareste stirba care nu neaga ca a furat. "Da, e urat ca am luat de la copii, dar suntem si noi amarate, am un copil bolnav de plamani..." Directorul DGASPC Sector 2, Dan Baranga, cel care ne-a insotit in "misiune", spune ca acele patru angajate vor fi cercetate penal si, daca vor fi gasite vinovate, li se vor desface contractele de munca. "Ceva-ul" ciupit de cele patru bucatarese, tradus in numere, este semnificativ. Fiecare din cei 50 de copii care mananca la cantina Scolii de Hipoacuzici beneficiaza de 6 lei noi pe zi. Din cele 80 de paini, cate li se aduc zilnic copiilor, bucataresele au furat un sfert. Tot un sfert au luat si din cantitatea de carne pe o zi.

SCUZE. La drum de seara, vine si "sefa" scolii, Stefania Chirita. "Eu n-am vazut ca fetele mele sa fure", se scuza. Apoi, ca o Iuda: "Sa-si primeasca pedeapsa, nu sunt raspunzatoare de asa ceva". Cand vede kilogramul de carne printre prazile celor patru, ia foc: "Mai Cezarina, chiar atata din mancarea copiilor?", o apostrofeaza cu voce intepata in aerul metalic al bucatariei. Si unde au avut ascunse proviziile pe timpul zilei? Intr-o pubela sub chiuveta, arata una. (Ionela Gavriliu)

×
Subiecte în articol: observator