x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Bistroe - Ucrainenii ignora avertismentele Comisiei Europene

Cazul Bistroe - Ucrainenii ignora avertismentele Comisiei Europene

14 Oct 2004   •   00:00

In pofida tuturor apelurilor Comisiei Europene, Ucraina intentioneaza sa continue constructia caii navigabile Dunare-Marea Neagra.

Potrivit agentiei Rusia la zi, declaratia apartine purtatorului de cuvant al Ministerului de Externe de la Kiev, Markian Lubkivski. Acesta a raspuns astfel unei solicitari a responsabililor de la Bruxelles adresata Ucrainei de a nu demara etapa secunda a proiectului Dunare-Marea Neagra pana ce expertii internationali nu vor evalua influenta canalului asupra mediului inconjurator. Solicitarea a fost facuta dupa recenta vizita in Ucraina a unei delegatii a Comisiei, care a incercat, la fata locului, sa dea o apreciere situatiei create in jurul controversatului canal.

TOTUNA. "Pentru noi este foarte important sa continuam lucrarile. Iar pe de alta parte dorim sa continuam aceste lucrari pe fondul intelegerii din partea UE", a spus Lubkivski. Acesta a mai spus ca expertii Comisiei si-au cam finalizat concluziile si le vor da publicitatii in cel mai scurt timp. "Din cate cunosc, raportul va fi gata in urmatoarele doua saptamani", a anuntat Lubkivski.

Cu seninatate, purtatorul de cuvant a adaugat ca nu are importanta ce se va intampla mai intai, prezentarea concluziilor Comisiei Europene sau demararea etapei secunde de restabilire a caii navigabile. "Este o chestiune tehnica - ce se va intampla mai repede si ce mai tarziu. In principiu, nici nu prea are mare importanta", a repetat cu nonsalanta diplomatul ucrainean.

INCIDENT. Pe de alta parte, presa ucraineana vorbeste despre un incident "provocator" care a avut loc pe Dunare. Vedeta granicerilor romani "Frontiera N-34" ar fi barat calea motonavei de pasageri ucrainene "Volga", care efectua cursa Passau-Vilkovo, avand la bord turisti din Germania. "Marinarii ucraineni considera ca asemenea actiuni ale partii romane au caracter provocator", a subliniat Olena Iaitka, purtatorul de cuvant al societatii de stat Ukrmorflot, precizand ca incidentul a fost inregistrat pe caseta video de echipajul navei ucrainene. Incidentul a fost de asemenea semnalat Centrului de coordonare a navigatiei din Vilkovo. Conform declaratiei capitanului motonavei, Evgheni Pospolit, vedeta granicerilor romani a ancorat in mijlocul senalului navigabil in zona kilometrului 37, unde utilajul "Evghen Kolodocika" efectua lucrari de adancire, si a blocat deplasarea motonavei "Volga". Vedeta granicerilor romani nu a reactionat la incercarile de comunicare din partea echipajului motonavei si a Centrului de coordonare a navigatiei. (Lavinia Tudoran)

×
Subiecte în articol: observator