x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce înseamnă TRANSPLANTUL de piele. Un an de chin: fiecare schimbare de pansament e o operație

Ce înseamnă TRANSPLANTUL de piele. Un an de chin: fiecare schimbare de pansament e o operație

de Monica Cosac    |    03 Noi 2015   •   09:17
Ce înseamnă TRANSPLANTUL de piele. Un an de chin: fiecare schimbare de pansament e o operație

Numărul deceselor provocate de incendiul de la Colectiv a ajuns la 31, după ce tânărul încă neidentificat de la Spitalul de Arşi a pierdut lupta cu viaţa. Pentru cei aproximativ 130 de tineri internaţi, urmează luni de recuperare. Medicii au început de ieri să facă planul intervenţiilor chirurgicale la care vor fi supuşi în perioada următoare cei stabilizaţi. Pentru pacienţii cu arsuri grave, grefele de piele sunt indispensabile. Numeroşi oameni s-au oferit să doneze piele, însă coordonatorul Programului național de transplant, doctorul Victor Zota, spune deocamdată că sunt stocuri suficiente.

Potrivit ultimului bilanţ, 130 de persoane sunt internate în spitalele din București, circa 90 dintre ele fiind în stare critică şi gravă. 10 pacienți au fost externați.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a desemnat o echipă formată din mai mulţi specialişti, care, începând de ieri, evaluează starea fiecărui rănit în parte, pentru a stabili schema de tratament de care are nevoie. Medicilor li s-au alăturat doi dintre cei mai mari specialişti francezi în arsuri, medicul Vincent de Broucker, și profesorul Marc Chaouat, care vor intra în sălile de operaţii împreună cu chirurgii români.
Pentru victimele incendiilor, grefele de piele, care acţionează ca un pansament natural, sunt indispensabile în arsurile de gradele 3 şi 4. Prin urmare, foarte mulţi oameni impresionaţi de tragedia de la Clubul Colectiv s-au oferit să doneze piele. Autorităţile spun, însă, că momentan nu este nevoie, existând rezerve de circa 7.000 de cm2 în Banca de piele a Spitalului „Grigore Alexandrescu”, care poate fi păstrată oricât timp este nevoie. De asemenea, există stocuri de piele artificială la Spitalul Militar Central, după ce, în decembrie 2014, Ministerul Apărării Naționale a cumpărat 4.000 cm pătrați de piele artificială din străinătate pentru pilotul militar care a supraviețuit accidentului aviatic de la Sibiu.
Substituenţii de piele sau grefele criogenate se folosesc doar 2-3 săptămâni, însă pentru transplantul final, pielea se recoltează de la fiecare dintre pacienţi sau de la rude.

„Grefele din bancă sau substituenţii de piele se folosesc doar ca baraj, ca să poţi scoate escara – arsura de gradul III – când rămâne carne vie, pierde (n.r. - pacientul) foarte multe lichide, se decompensează şi ajunge la insuficienţă cardiacă, pulmonară, renală”, a explicat dr. Cristian Niţescu, directorul medical al Spitalului de Arşi. „Un pacient nu

Întotdeauna, finalul va fi de autogrefă”, a adăugat acesta. Astfel că donarea de piele de la donatori vii va fi activată doar la nevoie. În plus, medicii spun că nu este deloc o intervenţie uşoară, ba din contră, este complexă şi delicată. pleacă niciodată din Spitalul de Arşi cu substituenţi sau grefe din bancă.

Cel mai complex tratament imaginabil
Pacientul ars este considerat cel mai complex şi mai costisitor tip de pacient imaginabil, din cauza complexităţii afecţiunii, spune şeful Clinicii de Chirurgie Plastică a Spitalului „Floreasca”, Ioan Lascăr. Pentru o perioadă de trei luni, cât este necesară vindecării unui pacient cu arsuri grave, medicul estimează că tratamenul costă între 500.000 şi un milion de euro. Pielea, cel mai mare organ al corpului, preia o parte a funcţiilor rinichilor şi, prin transpiraţie, sunt eliminate o parte din toxinele corpului. În cazul plăgilor externe, pielea nu mai ajută rinichii să scoată toxinele din organism şi aceştia cedează. Medicii spun că vor avea nevoie şi de dializă. În plus, plăgile reprezintă şi o „poartă deschisă” microbilor, astfel încât riscul de infecţii este foarte mare.

Recoltarea de piele, de la rude
„Abia în cursul săptămânii viitoare se va pune problema de transplant, dar cantitatea pe care o avem în Banca de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” ar trebui să fie suficientă. Dacă nu ajunge, donarea se face de la donator viu, dar cu internare în spital, cu testare imunologică, virusologică, cu anestezie generală. Este ca o operaţie în toată regula, grea, făcută în sala de operaţie. Donatorul rămâne internat o săptămână-două, nu este ca la donarea de sânge. Se pot recolta doar cantităţi mici de la donatorul viu: 20 de cm pătraţi. De obicei, se face de la rudele apropiate”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, dr. Victor Zota, coordonatorul Programului național de transplant.

Pentru pacienţii cu arsuri grave, fiecare curăţare a rănilor şi schimbare a bandajelor, care se fac zilnic, este o operaţie în sine: se face în sala de operaţie, cu anestezie generală, de către o întreagă echipă de medici specialişti. Până la cicatrizarea rănilor, poate dura chiar și 12 luni.
Doi jurnalişti se află printre victimele incendiului de la Colectiv. Unul dintre ei este Marius Roşioru, editor de imagine la TVR. A plecat la concert după muncă, iar colegii l-au căutat în zadar toată noaptea prin spitale. Drumul lui în viaţă s-a încheiat la doar 27 de ani. Cel de-al doilea este buzoianul Cătălin Ilniţchi, fotograf al unei publicaţii rock, care a ajuns la concert în ultimul moment, după ce ar fi fost anunţat de un coleg că nu mai poate să meargă. Acum este în comă indusă, la Spitalul Floreasca.
 

×