x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ceamurlia de Jos - Liberi sa iasa din sat

Ceamurlia de Jos - Liberi sa iasa din sat

de Florina Zainescu    |    25 Oct 2005   •   00:00
Ceamurlia de Jos - Liberi sa iasa din sat

Multe dintre restrictiile de circulatie de la Ceamurlia de Jos, primul focar de gripa aviara din Romania, au fost eliminate, a anuntat ieri Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii.

FILTRE. Locuitorii vor putea iesi din comuna trecand prin filtre de dezinfectie, insa se mentine carantina veterinara - miscarea pasarilor si animalelor in si din Ceamurlia este interzisa, a explicat Flutur. Masurile de limitare a circulatiei au fost relaxate, intrucat dezinfectia localitatii a fost finalizata si nu au fost semnalate cazuri de imbolnavire cu gripa aviara la oameni. Ridicarea restrictiei de circulatie a avut in vedere si faptul ca locuitorii trebuie sa mearga la camp pentru lucrari agricole, a precizat Gabriel Predoi, director general in ANSVSA. Insa intrarea persoanelor straine in focar este in continuare interzisa, a adaugat el. Ministrul Agriculturii a mentionat ca si oamenii din Maliuc vor putea iesi din localitate dupa ce autoritatile vor realiza o noua dezinfectie aici.

FARA RASPUNS. Cat despre testele pentru probele prelevate de la o lisita din Bogdanesti - comuna vasluiana langa care a fost gasit vineri batlanul bolnav de gripa aviara - , acestea nu sunt inca gata. "La 27 octombrie e gata primul test, iar la 28 vom avea, probabil, rezultatul final", spune Nicolae Stefan, directorul Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala (INDSA). Intre timp, proba de batlan a ajuns deja pe mainile specialistilor englezi, insa raspunsul mai intarzie, deoarece Romania nu mai e o prioritate din moment ce gripa aviara a fost confirmata.

GAITA DIN COTROCENI
INDSA nu finalizase ieri analizele pentru gaita gasita moarta duminica in Gradina Botanica. "Pasarea a ajuns astazi la noi, dupa ce a trecut printr-un filtru anatomo-patologic la Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Bucuresti. Am supus-o acum unui test rapid si maine (n.r. - astazi) vom avea un rezultat", a declarat Nicolae Stefan, directorul IDSA. Ieri s-a dat din nou alarma in Bucuresti: un porumbel mort a fost gasit la Piata Presei. Pasarea a fost preluata de laboratorul DSV Bucuresti, pentru examenul anatomopatologic si va fi mai apoi trimisa la IDSA pentru examenul virusologic.

×
Subiecte în articol: observator