„Am absolvit INM în 2000, judecător la Judecătoria Târgu Secuiesc, după definitivat la Judecătoria Zărneşti, din 2004 transferat la Judecătoria Sectorului 3, în 2006 promovat preşedinte la Judecătoria Târgu Secuiesc, din iulie 2007, judecător la Tribunalul Bucureşti”. Aşa şi-a prezentat CV-ul judecătorul Florin Purigiu în ianuarie 2008, la un interviu pentru funcţia de inspector judecător la CSM. „Ce v-a determinat (n.r. - să participaţi la concurs)?”, a fost întrebat judecătorul. „M-am gândit mult, am experienţă de viaţă, profesională”, a răspuns el. A fost printre cei 6 respinşi, din 9 candidaţi.
Recorduri triste
La Judecătoria Zărneşti (jud. Braşov), Purigiu a stat câteva luni. De acolo a plecat la Judecătoria Sectorului 3, iar peste doar un an a participat la concurs pentru numirea în funcţii de conducere la judecătorii. În decembrie 2005 a fost numit de CSM în funcţia de Preşedinte la Judecătoria Tg. Secuiesc, ca urmare a promovării concursului cu media finală 7,26 (notă proiect – 7,43 şi notă proba scrisă - 7,10). Ce-a reuşit să facă la această JudecătorieĂ Într-o notă de control a Inspecţiei Judiciare a CSM din 2006 se precizează că „la Judecătoria Târgu Secuiesc s-au înregistrat cele mai multe dosare mai vechi de un an (n.r. - 85 de dosare). Dosarele mai vechi sunt instrumentate de următorii judecători: (...) Purigiu Florin – 14 dosare”. Un alt control al CSM, efectuat în aprilie-mai 2007, evidenţia că la Judecătoria unde Purigiu era preşedinte se înregistrau 70 de dosare mai vechi de un an, 8 dintre ele fiind instrumentate chiar de el.
Promovarea la limită
La 4 februarie 2007, Florin Purigiu s-a înscris la concursul de promovare în funcţii de execuţie a judecătorilor. Vroia să vină de la Judecătoria Tg. Secuiesc la Tribunalul Bucureşti. La concurs, a obţinut, la materia „Dreptul Familiei”, notele 7,6 (teorie) şi, respectiv, 7 (practică), clasându-se pe poziţia 23, cu o medie de 7,3. Însă pentru promovarea efectivă la Tribunalul Bucureşti fuseseră scoase la concurs doar douăzeci de posturi, aşa că judecătorul Purigiu a fost declarat respins.
Nu s-a resemnat, a făcut cerere către CSM solicitând valorificarea rezultatului obţinut la examenul de promovare. Şi-a izbândit! În Hotărârea 308/19 aprilie 2007 a CSM se precizează că „din evidenţele Direcţiei resurse umane şi organizare rezultă că la nivelul Tribunalului Bucureşti la data de 17.04.2007 sunt 6 posturi vacante. (...) Pentru a fi declarat admis la concurs, candidatul trebuie să obţină cel puţin media generală 7 (n.r. - Purigiu avea 7,3) şi nu mai puţin de 5 la fiecare din cele două probe de concurs (proba teoretică şi proba practică)”. Prin urmare, CSM a decis promovarea lui Purigiu Florin la Tribunalul Bucureşti, începând cu data de 1 iulie 2007.
La un control efectuat în noiembrie 2007 de Inspecţia Judiciară a CSM la Tribunalul Bucureşti s-a constatat că pe rolul Secţiei a VIII-a litigii de muncă şi asigurări sociale existau 109 dosare de fond mai vechi de un an. În 30 dintre ele, judecător era Purigiu Florin.
În februarie 2008, Purigiu a candidat pentru funcţia de inspector în cadrul Inspecţiei judiciare pentru judecători a CSM, însă nu nu a primit vot pozitiv.
La 10 octombrie anul acesta, CSM a scos la concurs alte 11 posturi de inspector judiciar în cadrul Inspecţiei Judiciare – Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători. Purigiu Florin se regăseşte pe lista celor admişi să participe la concurs. Examenul va avea loc la începutul anului viitor.
Eliberarea gărzilor de corp ale lui Gigi
La 30 aprilie 2009, Tribunalul Bucureşti a decis punerea în libertate a celor cinci bodyguarzi acuzaţi, alături de Gigi Becali, de lipsire de libertate în mod ilegal. Judecătoria Sectorului 1 refuzase să le prelungească mandatele de arestare, pe motiv că ei nu reprezintă un pericol social. Procurorii au făcut recurs, însă Tribunalul Bucureşti a respins, ca nefondat, recursul procurorilor, iar decizia a rămas definitivă.
Conform informaţiilor publicate la acea vreme de „Gardianul”, „judecătoarea Adina Radu, preşedinta completului de judecată, a făcut opinie separată, în sensul menţinerii în arest a lui Cătălin Zmărăndescu, Ştefan Dediu, Maricel Popa, Mihai Mila, Nicolae Dumitraşcu. Eliberarea celor cinci a fost decisă de ceilalţi doi judecători din complet: Florin Purigiu şi Gheorghiţă Radu”. Era a doua decizie importantă din acest dosar luată cu opinie separată, dupa ce şi Becali fusese pus în libertate prin hotărârea a doi judecători, celălalt membru al completului făcând opinie contrară.
Astăzi, dosarul se judecă la ÎCCJ, dar între timp victimele şi-au schimbat declaraţiile. Luna trecută, în faţa Completului de 5 al Curţii Supreme, una dintre ele mărturisea judecătorilor: „eu am cerut să intru în portbagaj, să nu murdăresc maşina de sânge”.
Judecătorul n-are casă, doar un teren, un BMW şi datorii
În 2005, Florin Purigiu era judecător la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti şi avea doar o Dacia Logan, cumpărată cu credit bancar. Următoarea declaraţie de avere e din mai 2008. Purigiu era deja judecător la Tribunalul Bucureşti şi deţinea aceeaşi Dacie, dar şi 48.000 de RON într-un cont bancar. Trei luni mai târziu, conform declaraţiei de avere actualizată, Dacia dispare, fără a figura la categoria „bunuri înstrăinate”, iar în locul ei apare un BMW 525, an de fabricaţie 2005. Depozitul bancar nu e afectat de achiziţionarea maşinii, dimpotrivă, are o majorare de 2.000 de RON.
În mai 2009, judecătorul mai are în conturi doar 37.000 de RON. În declaraţia de avere din octombrie 2010 apare un teren intravilan de 775 metri pătraţi cumpărat în comuna Dărăşti (Ilfov), dar şi două credite bancare, în valoare totală de 90.000 de RON. Un an mai târziu, datoria creşte cu încă 30.000 de RON.
Ultima declaraţie de avere a judecătorului Purigiu datează din iunie 2012. La „conturi şi depozite bancare” e trecută doar precizarea „depozite şi card de credit sub 5000 de euro”. Conform declaraţiilor de interese, judecătorul e acţionar (în urma privatizării în masă) la VULCAN SA Bucureşti.