x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cod Rutier draconic pentru şoferii vitezomani, beţivi şi agresivi în trafic. Amenzi de 7.000 de lei pentru depăşirea vitezei cu mai mult de 60 km/h

Cod Rutier draconic pentru şoferii vitezomani, beţivi şi agresivi în trafic. Amenzi de 7.000 de lei pentru depăşirea vitezei cu mai mult de 60 km/h

de Mara Raducanu    |    27 Dec 2011   •   06:43
Cod Rutier draconic pentru şoferii vitezomani, beţivi şi agresivi în trafic. Amenzi de 7.000 de lei pentru depăşirea vitezei cu mai mult de 60 km/h

Amenzi usturatoare, sanctiuni pentru soferii agresivi in trafic, scaderea pragului alcoolemiei de la 0,8 la 0,5. Prevederile din noul Cod sunt dezbatute in comisia de specialitate a Camerei Deputatilor.Atentie soferi! Nu aduce anul ce aduce Codul Rutier! Iata ce schimbari ale Legislatiei Rutiere vor fi de la 1 ianuarie 2012!

Amenzi de 7000 de lei pentru depasirea vitezei cu mai mult de 60 km/h
Astfel, soferii care depasesc viteza legala cu mai mult de 60 de kilometri sunt pasibili de o amenda de 7.000 de lei. La fel de mult primesc si cei care circula pe contrasens. Soferii care vor circula pe contrasens si care vor depasi viteza legala cu peste 60 de km/h ar putea primi, la anul, pana la 100 de puncte amenda.In aceste conditii, de la 1 ianuarie, odata cu cresterea salariului minim de la 670 la 700 de lei, amenda ar putea ajunge si la 7.000 de lei.

Smecherii agresivi se aleg cu suspendarea permisului pentru 30 sau 60 de zile
Una dintre cele mai importante propuneri se refera la introducerea notiunii de "comportament agresiv". dupa ce mai bine de un an se tot cauta definitia concreta a gresivitatii in trafic, iata ca eaa fost gasita. Astfel, aceasta a fost definita ca fiind "efectuarea in mod voluntar a unor manevre excesive in timpul conducerii, de catre un conducator de autovehicul, prin care acesta pericliteaza siguranta circulatiei". Pentru soferii agresivi vor fi prevazute amenzi foarte mari.Comportamentul agresiv la volan poate duce la suspendarea permisului pentru 30 sau 60 de zile.

Examen auto pentru mopedisti
Noul cod introduce restrictii si pentru motoscutere. Daca deputatii vor vota noile reglementari, din ianuarie, cei care vor sa conduca un moped, trebuie sa dea examen.

Proiectul Legii de aprobare a Ordinantei de urgenta a Guvernului nr. 69/2007 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe dtumurilew publice, republicata, cu modificarile sI completarile ulteriore, se afla in dezbateri la Comisia Juridica a Camnerei Deputatilor.

3 zile pentru notificarea in scris a instrainarii vehiculului
In domeniul inmatricularilor autovehiculelor se propune instituirea unui mecanism eficient de inregistrare a transferului de propietate in evidentele auto. In cazul vanzarii unui autovehicul fostul proprietar are obligatia de a notifica in scris instrainarea vehiculului in termen de 3 zile de la data transmiterii dreptului de proprietate autotoritatii competente care va inscrie mentiunea respectiva in evidente. Notificarea instrainarii se face prin declaratie pe propria raspundere si transmiterea unei copii a actului translativ de proprietate din care sa rezulte datele de identificare a noului proprietar. Sanctiune- pentru fostul proprietar sanctiuni- de la 9 la 20 de puncte-amenda. In situatia in care noul proprietar nu solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate in termen de 15 zile de la data dobandirii dreptului de proprietate, autoritatea competenta va suspenda inmatricularea vehiculului.

Sanctiune pentru noul proprietar:
● sanctiune de la 9 la 20 puncte-amenda;
● suspendarea inmatricularii vehiculului;
● conducerea unui vehicul a carei inmatriculare a fost suspendata se sanctioneaza cu aplicarea de la 21 la 100 puncte-amenda sI suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioada de 120 de zile.

Testarea medicala si psihologica
O alta propunere se refera la verificarea medicala si psihologica a conducatorilor auto. Astfel, reprezentantii Politiei Rutiere pot cere soferilor efectuarea verificarii medicale ori testarea psihologica in anumite conditii:
● la sesizarea medicului de familie sau a altei unitati medicale;
● atunci cand a fost depistat conducand un autovehicul in timp ce se afla sub influenta bauturilor alcoolice sau a fost cercetat pentru producerea unui accident soldat cu vatamarea corporala grava sau decesul uneia sau mai multor persoane;
● atunci cand a fost sanctionat din nou pentru conducerea agresiva a unui vehicul intr-un interval de doi ani;
● atunci cand a depasit cu mai mult de 60 km/h viteza maxim admisa pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul. In cazul in care s-a stabilit ca persoana este inapta medical sau psihologic pentru a conduce, medicii trebuie sa anunte imediat Politia Rutiera. In baza notificarii medicilor, se dispune suspendarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie pana la incetarea motivelor pentru care s-a luat o astfel de masura.


Rezultatul la proba teoretica, valabil pentru 12 luni
Rezultatul examinarii la proba teoretica si practica pentru obtinerea permisului de conducere se consemneaza distinct pentru fiecare proba in parte, prin calificativul admis sau respins, dupa caz. Rezultatul examinarii la proba teoretica, consemnat prin calificativul admis, ramane valabil pentru o perioada de 12 luni de la data la care persoana a absolvit cursurile scolii de conducatori auto si/ sau tramvaie autorizate. Persoana declarata respinsa in urma examinarii la proba practica de conducere a vehiculului, daca detine calificativul admis la proba teoretica, in termenul de valabilitate, se poate programa, fara sustinerea unei noi examinari la poroba teoretica, la un nou examen pentru sustinerea probei practice, sub conditia prezentarii dovezii efectuarii a unui numar de cel putin 6 ore de conducere practica la o scoala autorizata.Persoana declarata admisa la proba teoretica, care nu a obtinut calificativul admis la proba practica sau nu s-a ptrezentat la proba practica de conducere a vehiculului in termenul prevazut de lege, dupa expirarea termenului respectiv este declarata respinsa, urmand sa urmeze un nou curs de pregatire teoretica sI practica.

Comportamente agresive in trafic
A fost introdusa notiunea de comportament agresiv avand urmatoarea definitie: "efectuarea in mod voluntar a unor manevre excesive in timpul conducerii, de catre un conducator de autovehicul, prin care acesta pericliteaza siguranta circulatie, obligand pe ceilalti participanti la trafic sa ia masuri suplimentare pentru a evita implicarea intr-un accident rutier'.

Constituie comportament agresiv:
a. deplasarea succesiva, neregulamentara, de pe o banda de circulatie pe alta, in scopul devansarii vehiculelor care circula in acelasi sens- sanctiuni 3 sau 4 puncte amenda si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pentru 30 de zile;

b. efectuarea manevrei de intoarcere prin folosirea sistemului de franare – 2 sau trei puncte amenda si aplicarea a 2 puncte de penalizare;

c. pornirea de pe loc prin demararea excesiva a autoturismului- 2 sau 3 puncte de amenda sI aplicarea a 2 puncte de penalizare;

d. agresarea conducatorului unui vehicul prin apropierea excevisa din spate sau din lateral, in mod repetatat sau continuu; 2 sau trei puncte amenda sI aplicarea a 2 puncte de penalizare.

e. folosirea, repetata, a semnalelor sonore si/ sau luminoase pentru obligarea conducatorului vehiculului care circula regulamentar in fata sa, de a elibera, in mod nerjustificat, banda de curculatie- 2 sau 3 puncte-amenda sI aplicarea a 2 puncte de penalizare. Daca s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale se aplica o amenda de la 6 la 8 puncte amenda si 60 de zile suspendarea dreptului de a conduce autovehicule.

f. Neasigurarea, intre doua autovehicule cu masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, care circula pe aceesi banda in afara localitatii, a spatiului necesar revenirii unui vehicul care a efectuat depasirea- 2 sau 3 puncte amenda si aplicarea a doua puncte de penalizare;

g. franarea brusca a vehiculului, in mod nejustificat, la revenirea in banda, imediat dupa depasirea unui vehicul care, pentru a evita impactul, conducatorul acestuia este obligat sa schimbe directia de mers sau sa franeze brusc- 3 sau 4 puncte amenda si aplicarea a 3 puncte de penalizare.

h. depasirea unei coloane oprite formata din vehicule obligate sa opreasca la patrunderea intr-o intersectie, la trecerea la nivel cu calea ferata sau in caz de forta majora, in scopul de a plasa vehiculul in fata sau in interiorul coloanei- 3 sau 4 puncte amenda si suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru 30 de zile.

Sanctiuni inasprite pentru unele contraventii:
a suspendarea exercitarii dreptului de a conduce un autovehicul pentru 90 de zile si aplicarea de la 9 la 20 puncte – amenda.
- depasirea cu 51 – 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus
- conducerea unui autovehicul a carui imatriculare este suspendata
- depasirea neregulamentara daca s-a produs un accident de cirulatie din care au rezultat numai pagube materiale.
- conducerea autovehiculului cu defectiuni periculoase, constatate de politia rutiera impreuna u specialistii Registrului Auto Roman;
- depasirea unei coloane de vehicule oprite la trecerea la nivel cu cale ferata cu revenirea sau nu in sensul de mers.
- circulatia pe autostrada, pe spatiul interzis care separa sensuriule de mers sau pe banda de urgenta.

b. suspendarea exercitarii dreptului de a conduce un autovehicul pentru 120 de zile si aplicarea de la 21 la 100 puncte – amenda:
- conducerea sub influenta alcoolului, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune;
- conducerea unui autovehicul al carui certificat de inmatriculare este suspendat ori dovada inlocuitoare cu drept de cisculatie, inmatricularea temporara sau autorizatia de circulatie a expirat;
- traversarea caii ferate cand barierele sau semibarierele sunt in curs de coborare ori in pozitia orizontala si/sau semnalele sonore sI luminoase care anunta apropierea trenului sunt in functiune;
- depasirea cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectroul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloacele tehnice omologate sI verificate metrologoc;
- conducerea autovehiculului pe sensul opus de circulatie al autostrazii;
- nerespctarea interdictiei de a conduce un autovehicul pe drumurile publice a autovehiculelor de transport marfa sau de persoane, precum sI cele destinate activitatilor de instruire in scolile de soferi, fara a detine autorizatie in acest sens.

In situatiile prevazute la litera b) titularul este obligat sa efectueze verificarea medicala si psihologica, suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule prelungindu-se pana la prezentarea documentului prin care este declarat de catre medic si de catre psiholog "apt pentru a conduce autovehicule'.

Sanctiuni pentru nepredarea la timp a permisului de conducere
Majorarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule intervine in situatia in care titularul nu a predat permisul de conducere:
a. in termen de 15 zile de la data comunicarii procesului – verbal prin care a fost aplicata si sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce autovehicule;

b. in termenul notificat de politia rutiera, in cazul cumulului de puncte de penalizare

c. in termenul notificat de politia rutiera din Instectoratul general al Politiei Romane prin care s-a dispus suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pentru o fapta savarsita sI sanctionata intr-un alt stat, potrivit legii;

d. in 30 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti prin care a fost respinsa plangerea introdusa impotriva procesului – verbal de constatare a contraventiei;

e. in cazul in care, intr-un interval de 6 luni de la data expirarii ultimei perioade de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, se dispune o noua suspendare;

f. titularul permisului de conducere nu s-a prezentat pentru sustinerea testului de verificare a cunoasterii reguilor de circulatie sau nu l-a promovat. Permisul de conducere se anuleaza de catre politia rutiera care il are in evidenta pe contravenient daca acesta savarseste intr-un interval de 3 ani de la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce intervenita ca urmare a savarsirii uneia dintre contraventiile pentru care legea prevede suspendarea pentru 120 de zile, o noua astfel de fapta.

Mare grija cui imprumutati masina!
Au fost stabilite obligatii pentru proprietarul sau detinatorul mandatat care incredinteaza autovehiculul unei alte persoane.

Prevederile care ii vizeaza pe proprietarii de masini sunt:
● sa comunice Politiei Rutiere, la cererea acesteia si in termenul solicitat, identitatea persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice;
● sa verifice daca persoana careia ii incredinteaza vehiculul are permis de conducere corespunzator categoriei din care face parte vehiculul;
● vehiculul incredintat pentru a fi condus sa fie inmatriculat sau inregistrat, dupa caz;
● sa nu incredinteze vehiculul daca are cunostinta ca acesta are defectiuni la sistemele care concura la siguranta circulatiei rutiere;
● sa nu incredinteze vehiculul unei persoane aflata intr-o vadita stare de oboseala, ori care se afla sub influenta alcoolului.

● In termenul notificat de politia rutiera din Inspectoratul general al Politiei Romane prin care s-a dispus suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pentru o fapta savarsita sI sanctionata intr-un alt stat, potrivit legii;

● in 30 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti prin care a fost respinsa plangerea introdusa impotriva procesului – verbal de constatare a contraventiei;
● in cazul in care, intr-un interval de 6 luni de la data expirarii ultimei perioade de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, se dispune o noua suspendare;

● titularul permisului de conducere nu s-a prezentat pentru sustinerea testului de verificare a cunoasterii reguilor de circulatie sau nu l-a promovat

Permisul de conducere se anuleaza de catre politia rutiera care il are in evidenta pe contravenient daca acesta savarseste intr-un interval de 3 ani de la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce intervenita ca urmare a savarsirii uneia dintre contraventiile pentru care legea prevede suspendarea pentru 120 de zile, o noua astfel de fapta.

×
Subiecte în articol: codul rutier