x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Limba română: Ce înseamnă cuvântul DISIMULARE?

Limba română: Ce înseamnă cuvântul DISIMULARE?

de Andreea Tiron    |    07 Apr 2025   •   10:15
Limba română: Ce înseamnă cuvântul DISIMULARE?

În comunicarea de zi cu zi sau în psihologie, politica ori literatură, apare adesea termenul "disimulare" – un cuvânt cu greutate, care vorbește despre arta ascunderii adevărului.

Definiția din DEX:

DISIMULÁRE, substantiv feminin –
Acțiunea de a disimula și rezultatul ei; ascundere (intenționată) a adevărului, a gândurilor, a sentimentelor etc., cu scopul de a induce în eroare sau de a evita un conflict.

Sinonime: ascundere, mascare, camuflare, prefăcătorie.

Pe înțelesul tuturor:

Disimularea este procesul prin care o persoană ascunde intenționat ceea ce simte sau gândește, afișând altceva în loc – fie pentru a nu răni pe cineva, fie pentru a obține un avantaj, sau pur și simplu pentru a se proteja.

Este important de știut că disimularea nu înseamnă neapărat minciună, ci poate fi și o formă de autocontrol sau strategie socială. Diferența fină e că minciuna presupune afirmarea unui neadevăr, pe când disimularea presupune omisiunea sau mascarea adevărului.

Exemple de disimulare:

Disimularea – calitate sau defect?

Răspunsul depinde de context. În unele situații, disimularea poate fi o formă de maturitate emoțională, atunci când alegi să nu reacționezi impulsiv. În alte cazuri, poate fi percepută drept ipocrizie sau lipsă de autenticitate.

Disimularea vs. sinceritatea

Trăim într-o lume în care autenticitatea este prețuită, dar uneori sinceritatea brutală poate răni. Aici intervine disimularea ca o formă de „filtru social”. A ști când și cum să disimulezi poate face diferența între diplomație și conflict.

Disimularea este abilitatea de a ascunde ceea ce simți sau gândești cu un scop clar. Conform DEX, este o acțiune conștientă, intenționată, ce poate servi atât binelui, cât și manipulării. În viața personală, profesională sau socială, este o unealtă pe care o folosim cu toții – unii cu eleganță, alții cu intenții ascunse.

×
Subiecte în articol: limba română