x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Combaterea pirateriei - Strainii spun ca-i bine, dar ai nostri isi scot ochii!

Combaterea pirateriei - Strainii spun ca-i bine, dar ai nostri isi scot ochii!

de Violeta Fotache    |    12 Iul 2006   •   00:00
Combaterea pirateriei - Strainii spun ca-i bine, dar ai nostri isi scot ochii!

Autoritati competente fac eforturi comune la nivel mondial pentru combaterea unui fenomen considerat la fel de grav ca si terorismul ori traficul de droguri: contrafacerea si pirateria produselor.

O reducere de 10% a pirateriei din domeniul software in urmatorii patru ani ar contribui cu 32 de miliarde de dolari la cresterea economica a statelor nemembre U.E. si ar crea 58.000 de noi locuri de munca. Asa a apreciat ieri Rita Hayes, director adjunct al Organizatiei Mondiale privind Proprietatea Intelectuala, prezenta la Congresul Regional Europa de Est - Asia Centrala pe tema combaterii contrafacerii si pirateriei, organizat la Bucuresti. Hayes, ca si directorul Executiv al Interpol, Jean Michel Louboutin, au apreciat ca Romania a facut o treaba excelenta in acest domeniu, intr-un timp extrem de scurt. Totusi piata romaneasca este afectata in continuare de acest fenomen, ca si cea globala, dupa cum a recunoscut seful statului, Traian Basescu, in deschiderea lucrarilor. El a spus ca avem poate prea multe institutii care se ocupa de combaterea contrafacerii si pirateriei, iar astfel cooperarea dintre ele este dificila. Basescu a comparat statele bogate cu cele sarace, aratand ca primelor le este mai usor sa-si convinga cetatenii sa nu recurga la produse contrafacute. A aratat ca exista state care, prin politica interna, chiar incurajeaza fabricarea de produse contrafacute si a criticat legislatia la nivel global, ca fiind "slaba".

CRITICI. Tariceanu a aratat ca "piata neagra" a produselor piratate presupune atat evaziune fiscala si fonduri reduse la bugetul de stat, cat si proliferarea pseudoculturii si neincrederea investitorilor straini. Premierul a criticat autoritatile competente in combaterea fenomenului si nu a ratat sa nominalizeze aici chiar Parchetul General, de la care asteapta "inca" sa-l vada in linia intai a actiunii de profunzime. Poate ca o replica, procurorul general, Ilie Botos, a aratat ca Romania nu poate avea rezultate "peste noapte", mai ales in contextul unei legislatii interne incoerente, de ale carei "parghii" profita persoanele implicate in contrafaceri si piraterie. Procurorii investigheaza, la nivelul tarii, 7.300 de asemenea cazuri.

×
Subiecte în articol: observator