Avocaţii inculpaţilor din dosarul privatizării ICA au solicitat recuzarea completului de judecată şi strămutarea procesului la o nouă instanţă. Dan Voiculescu, ţinta acestui proces, a declarat după ce a ieşit din sala de şedinţe, la termenul din 7 iulie, că are încredere în Justiţie, apreciind corectitudinea întrebărilor puse de judecători, menite să ducă la aflarea adevărului. El a precizat că cererile de recuzare şi de strămutare au fost făcute de apărători care invocă nerespectări ale procedurii. Or, tocmai acestea reprezintă principalul motiv de suspiciune faţă de imparţialitatea judecătorilor care au în soluţionare, începând din 1 iulie, dosarul “Telepatia”. Apărătorii unor inculpaţi au ridicat probleme de fond legate de constituirea completului, repartizarea acestuia şi maniera în care s-a desfăşurat prima şedinţă de judecată, din 1 iulie, condusă de magistraţii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihai Mihăilă. Istoria completului C5A Continuitate arată ca o radiografie fidelă presiunile extrajudiciare asupra dosarului “Telepatia”.
C5A Continuitate a fost format, conform procedurii, la începutul anului din judecătorii Stan Mustaţă şi Florica Duţă. După câteva termene de judecată la Curtea de Apel, Stan Mustaţă este reţinut cu două ore înainte de a intra în sala de judecată, la termenul din 29 aprilie al dosarului “Telepatia”.
Pentru a forma completul rămas fără magistratul arestat, alături de Florica Duţă apar judecătoarea Carmen Constanţa Balaci şi judecătoarea Criştiu-Ninu Luminiţa, care gira şi şefia Secţiei II Penală a Curţii de Apel. Completele “cârpite” rămân iar descoperite prin pensionarea doamnei Florica Duţă, care la plecare spune că după aceste completări de efectiv s-ar impune sistemul aleatoriu de repartizare a dosarului.
La 29 mai Criştiu-Ninu Luminiţa primeşte numirea de preşedinte al Secţiei II Penală cu mandat de 3 ani, până în 9 mai 2017. La 1 iunie se desfăşoară un concurs pentru promovarea magistraţilor. Pentru două locuri libere de judecători la Secţia 2 Penală a Curţii de Apel Bucureşti se înscriu 22 de candidaţi.
La 18 iunie sunt validate rezultatele, cei doi câştigători – Mihalcea Alexandru Mihai şi Camelia Bogdan, având Hotărârea CSM (730) pentru începerea activităţii din 1 iulie la noul loc de muncă. Neprezentaţi încă la post, cei doi devin “vedetele” instanţei, când Colegiul de Conducere al Curţii de Apel îi repartizează la 26 iunie la “pachet” în faimosul deja Complet S2C5A Continuitate. Adăugarea “continuitate” are şpilul ei, pentru că ei preluau dosarul “Telepatia” să îl ducă mai departe, ca şi când aveau continuitate în judecare.
Or, de aici încep problemele. Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, aprobat prin Hotărârea CSM Nr. 387/2005, modificat şi completat prin Hotărârea Nr. 614 din 26 iunie 2008 stabileşte regulile de formare a completelor şi de modificare a acestora.
Situaţiile intervenite în ultimele luni în compunera “echipei C5A” impuneau o repartizare aleatorie a dosarului. Articolul 98, alineatul 3, spune că un complet căruia i s-a repartizat aleatoriu cauza şi nu este în măsură să judece (exact situaţia Completului C5A Continuitate înainte de 1 iulie) dosarul se repartizează aleatoriu. Deci “Telepatia” trebuia să intre în sistemul aleatoriu
de repartizare, ceea ce nu s-a întâmplat. “Colegiul de conducere a aprobat propunerea preşedintelui Secţiei a II-a penală de modificare a completelor C5A Continuitate, C6A, C16A prin includerea judecătorilor care au promovat începând cu 1 iulie 2014 pe posturile vacante”, declarau pentru Hot News reprezentanţii CAB. Dar acest complet C5A era absolut nou şi se afla în situaţia similară preluării unui dosar de la zero, neavând capacitatea să-l cuprindă în câteva minute, înainte de intrarea în sala de judecată.
Cererea avocaţilor de revocare se va judeca în 24 septembrie, dar abaterile de la regulamentele de funcţionare a instanţelor, de eludare a repartizării aleatorii a dosarelor la CA, Secţia II penală, sunt de competenţ a CSM.
Camelia Bogdan, pe plecare
Camelia Bogdan, judecătoarea “vedetă” a dosarului “Telepatia”, este pe picior de plecare de la Curtea de Apel Bucureşti. CSM i-a aprobat în 14 mai “posibila detaşare” la Comitetul de experţi pentru evaluarea măsurilor împotriva spălării banilor şi a finanţării terorismului. Probabil, după rezolvarea “Telepatiei”, Camelia Bogdan se va instala în postul plătit de Consiliul Europei cu 6.000-7.000 euro lunar. Este şi acesta oare un motiv de a impune ritmul de galop al procesului?
Citește pe Antena3.ro