x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consilierii locali, greu de adoptat

Consilierii locali, greu de adoptat

de Dan Radu    |    15 Apr 2016   •   09:30
Consilierii locali, greu de adoptat

Cetăţenii Bucureştiului au ocazia, în următoarele săptămâni, să adopte un consilier local. Iniţiativa aparţine ONG-ului Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) şi e menită să-i înveţe pe cetăţeni şi pe consilieri că au drepturi, respectiv obligaţii. Cetăţeanul care a adoptat un consilier ar trebui să se angajeze să-i urmărească activitatea şi să-i ceară socoteală pentru ceea ce face sau nu face. Consilierul ar trebui să devină, astfel, mai responsabil.

Campania de transparentizare a deciziilor din primărie întreprinsă de CeRe şi alte grupuri cetăţeneşti este una cu istorie veche. ONG-urile s-au aflat în situaţia de a fi daţi afară din şedinţele Consiliului Local, pe motiv că nu au loc. Şedinţele au rămas publice, teoretic, în sensul că o transmisie video a lucrărilor este disponibilă într-o cameră separată (o cantină) de cea în care stau consilierii, pe un ecran. Ideile cetăţenilor pot fi transmise doar în scris, aceştia neavând acces real la dezbaterile care ar trebui să fie publice.

Campania de „adopţie” a unui consilier local este la a doua ediţie şi a venit din frustrarea Centrului de Resurse pentru Participare Publică legată de faptul că accesul publicului la şedinţele publice ale Consiliului Local a devenit practic imposibil. Campania „Adoptă un consilier local” a venit, astfel, ca un mecanism de a le reaminti aleşilor că au obligaţia de a răspunde în faţa cetăţenilor. Cei ce vor să participe se înscriu pe site-ul nuasteptasupereroi.ro, îşi aleg consilierul după gust sau interese şi îşi iau angajamentul de a-l contacta şi trage de limbă: ce studii au, ce proiecte au susţinut, ce angajamente îşi iau? Răspunsurile sunt apoi postate pe site, pentru ca şi ceilalţi cetăţeni să afle în acest fel ce la mai fac aleşii. Cum au reacţionat, însă, aleşii la ideea de a da raportul cetăţenilor? „Au fost şi consilieri care au apreciat campania noastră, care au fost foarte deschişi, au dat toate informaţiile solicitate, au vorbit foarte deschis cu cei care i-au adoptat, pe de altă parte au fost şi reacţii de tipul: «noi nu suntem căţei ca să ne adop-taţi», «ce e prostia asta?». Alţii n-au fost de găsit”, spune Silvia Boeriu, coordonatorul PR al CeRe. Pentru a vedea cât de dificil sau nu este să adopţi un consilier, am luat contactele a şapte aleşi din lista campaniei pentru a-i întreba cum li se pare iniţiativa. În cazul a patru dintre aceştia, a intrat direct un robot care ne anunţa c ă p e r s o a n a apelată nu poate fi contactată. Într- unul din cazuri numărul furnizat era eronat. Iar în ultimul caz, cel al consilierului din Sectorul 6, Emanuel Iacob, reacţia a fost una lipsită de entuziasm. „Asta mi se pare o glumă, sincer. Eu sunt consilier local, dar nu trebuie s ă mă adopte nimeni, nu vă faceţi griji, pentru că eu tot timpul mi-am făcut datoria. Lumea poate să mă găsească pe site-ul Primăriei Sectorului 6, unde am numărul de telefon, adresa, decla-raţia de avere şi tot ce doriţi”, a declarat Iacob.

 

Cum să ne adoptaţi? Ce, suntem câini? E cea mai mare mitocănie, e jignitor. Noi nu acordăm audienţe, că noi suntem organ deliberativ. reacţia consilierului Victor Stan, către un cetăţean adoptator

 

În urma campaniei de „adopţie” a consilierilor, o primă reuşită a ONG-ului şi a cetăţenilor a fost că datele de contact ale aleşilor au fost afişate pe site-ul instituţiilor

×