x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dan Voiculescu propune reducerea TVA la lactate şi carne

Dan Voiculescu propune reducerea TVA la lactate şi carne

19 Oct 2014   •   17:52
Dan Voiculescu propune reducerea TVA la lactate şi carne

Preşedintele fondator al Partidului Consevator, Dan Voiculescu, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta în care îi cere să extindă măsura reducerii TVA la lapte şi produse din lapte şi, ulterior, şi la carne. Dan Voiculescu argumentează solicitarea arătând că reducerea TVA la pâine, care se aplică de un an, a coborât evaziunea fiscală în domeniul panificaţiei cu 20 %. "Fiecare pas reuşit în direcţia creşterii economice trebuie să ne motiveze pentru a căuta noi măsuri şi politici de dezvoltare", punctează Dan Voiculescu în scrisoarea adresată premierului şI publicată pe blogul personal . "În anul 2006, la începutul mandatului de senator, m-am angajat să determin adoptarea de către Parlamentul României a unui proiect de lege privind reducerea TVA pentru alimentele de bază. Am iniţiat acest proiect şi l-am susţinut constant în comisii, în plen şi în toate intervenţiile publice. Ulterior, reducerea TVA-ului la pâine s-a dovedit a fi o măsura necesară şi eficientă în acelaşi timp. Dovada o reprezintă ultimele date oficiale date publicităţii care arată scăderea semnificativă a evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei cu 20 de procente, ajungând la un nivel de 40-45%, faţă de 70% cât se înregistra înainte de reducerea TVA, respectiv la 1 septembrie 2013. V-am felicitat atunci când aţi luat această decizie şi vă spuneam, cu acelaşi prilej, că reuşita experimentului din panificaţie ar trebui să ofere Executivului pe care îl conduceţi curajul de a merge mai departe şi a extinde conceptul pentru mai multe alimente de bază care asigură coşul zilnic pentru marea majoritate a cetăţenilor", a afirmă Dan Voiculescu în scrisoare. Continuare în pagina 7

Voiculescu îi scrie lui Ponta să reducă TVA la lactate

În 2006, preşedintele fondator al PC a iniţiat proiectul de lege pentru scăderea TVA la alimente

Reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, propusă de Dan Voiculescu, încă din anul 2006 şi aplicată abia în anul 2013 (septembrie), a fost un succes şi s-a tradus prin scăderea evaziunii în domeniul panificaţiei cu 20 de procente. "Luând în considerare succesul acestei măsuri şi semnalele pozitive primite, această facilitate fiscală poate fi privită ca un pas absolut necesar în continuarea măsurilor inţiate, de relansare economică", argumentează Dan Voiculescu.

"În această direcţie, este oportun să luaţi în calcul reducerea TVA-ului la lapte şi la produse din lapte urmărind, ulterior reducerea TVA-ului la carne şi produse din carne. Iaurtul şi produsele lactate sunt în coşul zilnic de consum a celor circa 4 milioane de pensionari la care se adaugă cei aproximativ 1 milion de copii sub 14 ani. Pe de altă parte, impactul reducerii TVA-ului la carne şi mai ales la produsele din carne, mult mai scumpe, ar putea pune în pericol încasările la bugetul consolidat. Cred, în continuare, că reducerea TVA la alimentele de bază rămâne o măsură vitală pentru combaterea economiei subterane, încurajarea consumului şi asigurarea dreptului fundamental la hrană pentru care se zbat zilnic milioane de români", arată Dan Voiculescu în scrisoarea adresată premierului Ponta.

Proiect de succes

Premierul Victor Ponta a declarat, la un an de la aplicarea măsurii, că reducerea TVA la pâine s-a dovedit un proiect de succes. "În primul rând a fost un proiect de succes pentru că, la un an de zile, se dovedeşte că, în ciuda pesimismului arătat din diverse zone, până la urmă a fost un lucru bun. Au fost însă trei elemente esenţiale fără de care niciun proiect de acest gen nu poate avea succes. În primul rând calculele, dar dacă ne bazăm doar pe calcule nu o să mai scădem niciodată niciun fel de a taxe şi nu o să mai luăm niciodată nicio măsură stimulativă. A fost curajul de a lua această măsură (...) şi a fost parteneriatul cu mediul privat, fără de care nu puteam lua această măsură”, a declarat Victor Ponta. Datele statistice arată că producţia fiscalizată a crescut cu 25% la făină şi cu 20% la pâine, iar 300.000 de tone de produse au fost fiscalizate în plus faţă de perioada anterioară. Practic, s-a ieşit la suprafaţă cu aceste produse, iar impozitele s-au vărsat la bugetul statului şi cel mai important lucru este că aceste 300.000 de tone de produse sunt sigure din punct de vedere alimentar, au anunţat patronatele de profil.

Noi alimente cu TVA de 9%

Specialişti din Ministerul Agriculturii şi Ministerul de Finanţe analizează situaţia pentru a vedea care va fi urmatoarea grupă de alimente la care se va reduce TVA. Decizia va fi anunţată în noiembrie. Reducerea TVA la o altă grupă de alimente va trebui însă negociată cu FMI şi CE, au declarat surse guvernamentale. "Îmi doresc ca reducerea TVA şi la alte produse, la carne în primul rând, să poată fi realizată. Categoric şi carnea, ca şi alte produse, trebuie să aibă un TVA diferenţiat. Şi trebuie să facem această măsură sustenabilă în ceea ce priveşte bugetul", a spus Victor Ponta.

"Iaurtul şi produsele lactate sunt în coşul zilnic de consum a celor circa 4 milioane de pensionari la care se adaugă cei aproximativ 1 milion de copii sub 14 ani" Dan Voiculescu

×