Începută în urmă cu trei săptămâni, acţiunea autorităţilor împotriva vameşilor şi poliţiştilor de frontieră corupţi a continuat luni dimineaţă. Centrul de interes s-a mutat de această dată la Punctul de Trecerea a Frontierei Albiţa (Vaslui), unde descinderea Direcţiei Generale Anticorupţie s-a soldat cu 53 de de “victime”.
În această dimineaţă, la ora 6.00, 53 de poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa au fost ridicaţi de procurori şi lucrători ai DGA în urma unei descinderi fulger. Acţiunea a avut loc chiar în momentul în care poliţiştii de frontieră făceau schimbul de tură, 45 dintre ei fiind însă luaţi direct din casele lor, în care anchetatorii au făcut şi percheziţii. Cei 53, printre care se numără atât patru şefi de tură, cât şi şeful sectorului Albiţa al Poliţiei de Frontieră, Daniel Corban, au fost duşi la Bucureşti, cercetările vizând luarea de mită şi traficul de ţigări. În schimb, nu a fost ridicat nici unul dintre vameşi, iar aceştia, care-şi desfăşoară activitatea într-o clădire separată de cea în care lucrează poliştii de frontiueră, spun că nu ştiu nimic din ce s-a întâmplat.
După descinderea anchetatorilor, activitatea în vamă a fost blocată timp de două ore şi jumătatea, timp în care nici o maşină nu a intrat şi nici nu a ieşit din ţară. Acum, traficul peste graniţă a fost reluat, însă controalele sunt “la sânge”. Unul dintre polţiştii de frontieră rămaşi la muncă a spus că se lucrează normal, deşi personalul este foarte puţin. Un cetăţean moldovean care a trecut graniţa la ora 11.00, împreună cu familia, într-un microbuz Seat, a spus că nu a mai întâlnit niciodată un control atât de amănunţit, deş vine des în România. “De această dată a fost un control mult mai riguros, dar dacă vreţi să intraţi în spaţiul Schengen, trebuie să faceţi ordine la frontiere. Că până acum, orice era, numai ordine nu”, a spus Oleg Lisnic, din Chişinău.
Vama de la Albiţa este cea mai importantă de la graniţa de est a ţării.
În urmă cu aproape trei ani, şeful de atunci al Biroului Vamal Albiţa, Ghiţă Berbece, a fost arestat pentru trafic cu ţigări, în acelaşi dosar cu interlopi ca Vasile Rodideal, Radu Bogdan şi Nicu Cercel. Berbece a fost acuzat de iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat care introducea ilegal în ţară ţigări. După un an de închisoare, Berbece şi alţi doi acuzaţi în acelaşi dosar au fost eliberaţi de judecători, dar li s-a interzis să părăsească ţara. Numai că în 2010, Vasile Rodideal a reuşit să plece din România şi nu s-a mai întors, iar Ghiţă Berbece a murit în urma unui infarct.